U studenom posljednji svjedoci na suđenju Mladenu Naletiliću Tuti

Foto: ICTY

NITKO od troje pozvanih svjedoka danas se nije pojavio na suđenju haškom osuđeniku Mladenu Naletiliću Tuti kojega se tereti da je kao zapovjednik tzv. Kažnjeničke bojne HVO-a 1993. oteo Roberta Nosića u policijskoj postaji u Ljubuškom te poticao na ubojstvo Damira Brekala 1995. u Širokom Brijegu.

Sudac Ivan Turudić trebao je, uz Maria Bilića i Zdravka Klepića, ispitati i Brekalovu suprugu. No, kako nitko nije došao na sud, svi bi trebali svjedočiti na idućem ročištu 20. studenoga, zajedno s trojicom posljednjih svjedoka Draženom Erešom, Zdravkom Klepicom i Draženkom Galićem.

Osim za zlostavljanje Brekala u Duhanskoj stanici u Širokom Brijegu 1995. Naletiliću se sudi zbog optužbi da je s 50-ak pripadnika Kažnjeničke bojne u studenom 1993. upao u policijsku postaju u Ljubuškom, razoružao stražare i načelnika postaje kako bi Nosića, kojega je smatrao odgovornim za smrt jednog pripadnika Kažnjeničke bojne, odveo u Mostar.

Pripadnik hercegovačkog HOS-a Nosić se kasnije vodio kao nestala osoba, iako je po medijskim napisima ubijen nedugo nakon otmice.

Optužnica je podnesena još 1997. no suđenje je počelo tek ovoga travnja. U međuvremenu je Naletilić u Haagu osuđen zbog ratnih zločina protiv Bošnjaka na području Mostara i Jablanice na 20 godina zatvora. Nakon izdržane dvije trećine kazne, sredinom veljače ove godine pušten je na slobodu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.