Treba li objaviti "recept" za virus gripe koji može ubiti milijune ljudi?

ZNANSTVENICI u Ženevi iz "čvrsto zatvorenih vrata" raspravljaju treba li u javnosti objaviti kontroverzna istraživanja o mutiranom, laboratorijski proizvedenom, soju virusa ptičje gripe koji se lagano može širiti među ljudima.

Na dvodnevnom sastanku u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji razgovarat će se o virusu H5N1 čije istraživanje su znanstvenici prekinuli 20. siječnja zbog straha od katastrofalnih posljedica u slučaju da izađe iz laboratorija. SZO će izvještaj o sastanku dati sutra kasno navečer, piše AFP.

Epidemija bi ubila milijune ljudi 

Među 22 znanstvenika na skupu nalaze se i predstavnici znanstvenih magazina Science i Nature koji su zamoljeni da ne objave rezultate istraživanja smrtonosnog soja ptičje gripe. "Sudionici će raspravljati o posebnim okolnostima i rezultatima dviju studija te pokušati doći do konsenzusa o akcijama za rješavanje najhitnijih pitanja, posebno onih povezanih sa pristupom i širenjem podataka iz tih studija", objavljeno je iz SZO-a.

Ptičja gripa H5N1 se obično šiti među pticama i vrlo rijetko prelazi na ljude. No dva odvojena tima istraživača, jedan u Nizozemskoj, a drugi u SAD-u, su krajem prošle godine "proizveli" soj koji se može širiti među sisavcima. Diljem svijeta se strahuje da bi njihove metode mogle doći u krive ruke. Procjene su da bi u epidemiji toga soja ptičje gripe mogli umrijeti milijuni ljudi.

U studenom je američki Nacionalni savjetnički znanstveni odbor za biosigurnost tražio da ključni detalji studija ostanu neobjavljeni. Znanstvenici su u siječnju pristali da zaustave istraživanja na 60 dana kako bi se u međunarodnoj javnosti mogla provesti kvalitetna debata o ovoj temi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.