Tko je zapravo novi šef HDZ-a: Karamarko je 20 godina gledao pljačku hrvatske države i ništa nije napravio

TOMISLAV KARAMARKO već je uoči izbornog Sabora HDZ-a odnio svoju prvu veliku političku pobjedu. Europa je odbila novi Zakon o policiji Ranka Ostojića. Njima se čini da je u pitanju politizacija, jer je Ostojić policiju htio otvoriti ljudima van sustava MUP-a. Dakako da Ostojić to nije činio bez razloga. Opće je poznato da je MUP kao strateški važnu državnu instituciju HDZ brutalno iskadrovirao proteklih 20 godina, a svoj neprocjenjivi obol u toj "profesionalizaciji" dao je i novi šef HDZ-a.

Dok je Karamarko hvatao Gotovinu, Sanader je pljačkao državu

Nakon što se iskalio u uredima Josipa Manolića i Stipe Mesića, sredinom 90-ih Karamarko je politički delegiran najprije za šefa zagrebačke policije, potom pomoćnika ministra unutrašnjih poslova za kadrovska pitanja. Onda je pomogao Mesiću da dograbi prvi predsjednički mandat pa se dolaskom Ive Sanadera na čelo Vlade i on snašao na čelu POA-e. Dok se sa britanskim i američkim špijunima dogovarao kako uhvatiti generala Gotovinu, skrštenih je ruku gledao pljačku države u režiji Ive Sanadera i besprizorno bogaćenje političke elite u Hrvata da bi nakon ubojstva Ivane Hodak u listopadu 2008. godine zasjeo u vruću ministarsku fotelju.

Mora se priznati da se pošteno naradio. Otkrilo se kako je u posljednjim danima HDZ-ove Vlade, hrvatska policija postala vjerojatno svjetski rekorder po broju generala u odnosu na broj službenika. Imamo ih kao da nas je 20 milijuna! U svakoj ulici po jedan general. Zlu ne trebalo.

Valja svakako primijetiti i kako je za vrijeme Karamarkovog službovanja u MUP-u i POA-i kriminal u regiji naprosto procvjetao. Međudržavna suradnja mafijaša u BiH, Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori funkcionirala je savršeno. Mnogi su se šetali po svijetu s hrvatskim putovnicama i oružjem iz hrvatskih arsenala. Dok su Srbi i Hrvati mrzili jedni druge, probrano je društvo uz blagoslov najviših državnih struktura dobro napunilo džepove.

Da Bajić poželi dočekati penziju u Splitu kao šef policije, ne bi mogao

Karamarko je Ostojiću ostavio sustav koji je politički kadroviran punih 20 godina, dok su posljednje zakonske izmjene zacementirale postojeće stanje. I sad smo dobili odgovor iz Europe da je to dobro i da se to ne treba mijenjati. Na natječaje se tako mogu javljati samo Karamarkovi ljudi. Situacija je krajnje bizarna. Primjerice da Mladen Bajić poželi penziju dočekati u Splitu kao šef policije, ne bi mogao. Nije u sustavu MUP-a. A nema ni potrebno iskustvo. U obzir dolaze samo genijalci koje je HDZ uvalio u policiju.

Dobro za Karamarka, a loše za Ostojića i družinu iz SDP-a i HNS-a. U MUP se nisu probili, Karamarko i dalje ima cijeli represivni aparat pod kontrolom. I špijune i policajce. A i sva saznanja i sve informacije kojima raspolaže sustav. Što je uvijek dobra stvar. Pogotovo kada neodlučne stranačke kolege razmišljaju koga će podržati. Ovako im se dvojbe brzo raščiste. Glava im se razbistri dok si rekao keks. Kalmeta vjerojatno nije previše dvojio za koga će.

Hrvatska na čelu s Karamarkom srlja u "putinizaciju"

HDZ je tako nakon Franje Tuđmana ponovno dobio predsjednika povjesničara s ambicijom da postane predsjednik države. Premda su mu usta puna demokracije i suodlučivanja, Karamarko bi se najrađe prvom prilikom uvalio u predsjednički ured i uzeo jake predsjedničke ovlasti, u maniri Franje Tuđmana. Na što bi to sličilo? S Karamarkom na čelu države, Hrvatska bi, izvjesno, doživjela "putinizaciju" u određenom smislu. Oštro prema oporbi i nesklonim medijima, onako kako smo to već imali prilike iskusiti u 90-im, koje Karamarko tako zaziva. Ako će i s gospodarskom politikom biti kao pod Tuđmanom, onda je jasno da nam se ne piše dobro.

Pravi špijun, izdaje se za sve što nije

Karamarko se kao pravi špijun izdaje za sve što zapravo nije. Povratak Tuđmanu. S Mesićem je detuđmanizirao društvo. Borba protiv korupcije. Pa tko je iskadrovirao policiju koja nije uspjela pronaći elemente kaznenog djela u slučaju Wessels, Fimi mediji prije Fimi medije?

Stvar nije bezazlena jer smo Karamarka prije koju godinu pitali je li utvrdio sabotažu istrage u policijskim redovima. Kako, naime, drukčije objasniti da je Bajić dignuo optužnicu za izvlačenje 4,7 milijuna dolara iz Brodosplita, dok je policija utvrdila da je sve bilo legalno? Izvješća s terena su konfuzna, još bistrimo što se dogodilo, mrtav-hladan odgovorio je Karamarko. Čini se da je to posao koji iziskuje vanserijske napore, jer se do dana današnjeg odgovor na postavljeno pitanje nije doznao. Kako stoje stvari, ni neće. 

Fraze i floskule

S Karamarkom je i inače tako. Govori su mu puni fraza i beskorisnih floskula. Tuđman, jaki HDZ, 90-e... Je li se može nešto više očekivati od špijuna s diplomom povjesničara? Neko kompetentno viđenje realnosti i vizija što treba napraviti da se Hrvatska izvuče iz gliba? Vjerojatno previše očekujemo. Čovjek se cijeli život bavio drugim stvarima. S obzirom na predsjedničku ambiciju, sva je prilika da i ubuduće misli tako nastaviti, a probleme realnog sektora prepustiti nekome tko mu neće praviti previše problema. Onako, čista dekoracija. Glavno da je država u sigurnim rukama. Sirotinja neka stenje.  

Tko može vjerovati Karamarku?

Sa posvemašnjim nesnalaženjem pod svjetlima reflektora, Karamarko je nastavio i nakon pobjedničkog slavlja. Vlasti je poručio da je dosta eksperimenata. Kakvih eksperimenata? Misli li to Karamarko ozbiljno ili je samo onako bubnuo? Ostrašćeno bez veze?

Pa ako nas sjećanje ne vara HDZ je eksperimentirao 20 godina s državom, a plodove tog vrsnog laboratorijskog rada podnosit će nerođene generacije koje u nasljeđe dobivaju opljačkanu i devastiranu državu, za što će čisto radi predstave za mase i Europu zbog potrebe da se zadovolje politički kriteriji za pristup EU, izgleda odgovarati jedino Sanader i par njegovih najbližih suradnika.

Ono što se zbilo prije Sanadera pokrit će zaborav prošlosti. Prohujalo s vihorom. Predsjednik Karamarko cijelo je vrijeme bio dio sustava koji je pljačku trebao spriječiti i sankcionirati, no to se nije dogodilo. Tko mu išta može vjerovati? Valjda samo ovih tisuću HDZ-ovaca koji su za njega glasali. I ovi pozapošljavani po MUP-u i SOA-i.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.