Tito, Staljin i treći svjetski rat: Amerikanci su bili spremni braniti Jugoslaviju nuklearnim oružjem!

Foto: Arhiva

OPSESIJA Josifa Visarionoviča Staljina Jugoslavijom i njenim vođom Josipom Brozom Titom gotovo je dovela do trećeg svjetskog rata, tvrdi američka Nacionalna sigurnosna agencija (NSA) u nedavno deklasificiranom dokumentu.

U slučaju Staljinovog napada na Jugoslaviju, SAD su se bile spremne uključiti. Jugoslaviju su, stoji u dokumentu čiji sadržaj prenosi RTS, bili spremni braniti i nuklearnim oružjem! Dokument u kojem su iznesene navedene tvrdnje prikladno je nazvan "Izbjegavanje Armagedona".

Staljin imao spreman plan napada

Nakon što je Tito okrenuo leđa Sovjetskom Savezu, što je razbjesnilo Staljina, između dvije države je, kako navode Amerikanci, započeo "obavještajni rat epskih proporcija". Staljin je, navodi se u dokumentu, bio odlučan pod svaku cijenu uništiti Tita i "njegov otpadnički komunistički režim".

Između Jugoslavije i SSSR-a započeo je propagandni rat. Nakon što Staljinove subverzije i sabotaže nisu urodile plodom, SSSR je, tvrdi NSA, počeo pripremati napad na Jugoslaviju. Plan je bio da se mađarska vojska probije u Vojvodinu i otvori put prema Beogradu, kojeg su zatim trebale zauzeti sovjetske oklopne trupe.

Pola milijardi dolara vojne pomoći

Sovjeti su, tvrdi NSA, oformili specijalne borbene jedinice, uključujući tri internacionalne brigade u Mađarskoj, Rumunjskoj i Bugarskoj. Visoke pozicije u tim brigadama imali su i jugoslavenski emigranti. Prema tadašnjoj procjeni CIA-e, Jugoslavija je imala šanse protiv trupa Rumunjske, Mađarske i Bugarske, ali prisustvo šest sovjetskih divizija u tim vojskama značilo bi poraz Jugoslavije.

SAD su stoga, navodi se u dokumentu, počele Jugoslaviji slati vojnu pomoć. Do sredine pedesetih godina prošlog stoljeća poslano je ukupno pola milijarde dolara. U lipnju 1951. general Koča Popović posjetio je Washington radi zajedničkih vojnih planiranja.

Već tada je CIA računala da će Jugoslavija postati buduća članica NATO saveza. Amerikancima je bilo u interesu pružati pomoć Titovom režimu kako bi osujetili Staljinove planove. Iz perspektive NATO-a, Jugoslavija je služila kao štit za ranjive Italiju i Grčku.

Strah od globalnog rata

Britanski vojni vrh u veljači 1951. godine objavio je da će Staljinov napad na Jugoslaviju označiti početak trećeg svjetskog rata. Amerikanci su također smatrali da bi napad SSSR-a na Jugoslaviju mogao biti uvod u novi globalni sukob.

Staljin je od invazije navodno odustao zbog američke intervencije na korejskom poluotoku. Naime, kada je vidio koliki su trud Amerikanci uložili u obranu Koreje, postalo mu je jasno da će se još više angažirati u obrani Jugoslavije, s obzirom na važnost njenog geostrateškog položaja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.