Štulhofer tražio zaštitu HHO-a: "Nije znao da su znanstvenici s kojima je radio promicali pedofiliju"

Foto: HRT

ALEKSANDAR ŠTULHOFER, profesor na zagrebačkom Filozofskom fakultetu i jedan od autora četvrtog modula zdravstvenog odgoja, zatražio je zaštitu od Hrvatskog helsinškog odbora (HHO).

"Članovi HHO-a pažljivo su saslušali argumente i stajališta prof. Štulhofera kada nam se obratio s molbom da se zaštite njegova temeljna ljudska prava, ljudsko dostojanstvo, te intelektualni i profesionalni dignitet od grubih javnih nasrtaja", priopćio je predsjednik HHO-a Ivan Zvonimir Čičak.

Napadi na Štulhofera su, podsjećamo, započeli nakon njegovog sučeljavanja s Judith Reisman. Štulhofer, koji je sudjelovao u izradi kurikuluma spolnog odgoja, optužen je za suradnju s trojicom inozemnih znanstvenika koji su promicali pedofiliju. Štulhofer tvrdi da toga nije bio svjestan.

Protiv masovnog linča

"U razgovoru sa članovima HHO-a prof. Štulhofer je objasnio zašto je dotične pojedince pozvao na konferenciju koju je prije stanovitog vremena organizirao u Dubrovniku. Premda bi zlonamjerni ljudi upotrijebili argument kako neznanje ne oslobađa od krivnje, Odbor drži i vjeruje prof. Štulhoferu da nije znao za njihove sporne djelatnosti. Kao organizacija za ljudska prava koja uvijek mora biti na strani pojedinca protiv masovnog linča, Odbor smatra da ovaj detalj ne bi smio ugroziti ni znanstvenu karijeru prof. Štulhofera ni njegov ljudski dignitet, iako će se nažalost vući repovi o njegovoj 'objektivnoj odgovornosti'", poručuje HHO.

Čičak ističe da su pojedinci koji su i sam bili žrtve "bahate verbalne agresije vlasti i dijela medija" prihvatili isti netolerantan način komunikacije prema Štulhoferu, iako je on svojim umjerenim stavovima i javnim nastupima apelirao da se o zdravstvenom odgoju povede kritička rasprava te da se provođenje predmeta odgodi.

Čičak napao Jovanovića

U priopćenju u kojem izražava podršku Štulhoferu, Čičak je žestoku kritiku uputio ministru Željku Jovanoviću i Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta.

"Premda je bilo poznato da će predmetni udžbenik, skupa s priručnom literaturom, biti spreman u svibnju 2013., ministar Željko Jovanović naredio je provođenje osporavanog zdravstvenog odgoja na polovini školske godine, bez prethodne pripreme prosvjetnih djelatnika i roditelja te bez osnovnih stručnih pomagala za rad", tvrdi Čičak.

Dodaje i da je Jovanović "zaboravio u Narodnim novinama oglasiti provođenje predmeta u skladu sa zakonskom procedurom što je učinio tek prije par dana". "Manje je poznata činjenica kako ministar ni jednom nije razgovarao s predstavnicima radne skupine koji su pripremali ovaj predmet", tvrdi HHO.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.