Stožer za obranu hrvatskog Vukovara danas iznosi ukupan broj prikupljenih potpisa za referendum o ćirilici

Foto: Hina

STOŽER za obranu hrvatskoga Vukovara trebao bi objaviti ukupan broj potpisa prikupljenih za referendum o ćirilici.

Potpise za referendum o ćirilici stožer je prikupljao do nedjelje u ponoć, a prema dojavama s terena objavio je procjenu o pola milijuna građana koji su rekli 'da' njihovoj inicijativi. Nije ih obeshrabrila ni premijerova izjava da dok je god on na čelu Vlade spomenuti referendum neće proći.

"On ima sve u rukama, ima saborsku raspravu, ima Ustavni sud ima sve instance koje mogu ovo pitanje propitati bez javnih istupa i prijetnji. Mislim da nije u redu za jednog demokrata da se tako ponaša. Bar se pokušava postati demokrat", zaključio je jučer Vlado Iljkić za Media servis.

Podsjetimo, stožer želi referendumom o ćirilici promijeniti zakonski uvjet da pripadnici nacionalne manjine čine polovinu umjesto trećine stanovnika lokalne jedinice kako bi imali pravo na uporabu jezika i pisma. Nakon objave brojke preostaje im potpuna provjera potpisa kroz idućih nekoliko dana, a zatim ih proslijediti Ministarstvu uprave na provjeru valjanosti. Ustav propisuje da Sabor mora raspisati referendum ako to zatraži deset posto od ukupnog broja birača u Hrvatskoj.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.