Španjolski mediji: Vrijeme je za pravi referendum o neovisnosti Katalonije

Foto: Hina

POTREBAN je konačan i stvaran referendum o neovisnosti Katalonije i dijalog između Madrida i Barcelone, piše španjolski tisak u ponedjeljak, dan nakon simboličnog izjašnjavanja čiju valjanost vlada u Madridu odbacuje.

"Artur Mas: Vrijeme je za konačni referendum", citat je predsjednika Katalonije Artura Masa što ga najtiražniji dnevnik El Pais (lijevi centar) donosi na naslovnici, ali u tekstu poziva španjolsku vladu i pokrajinsku vladu Katalonije na "dijalog i pregovore".

"Dvije vlade (središnja u Madridu i pokrajinska katalonska vlada) trebaju izraditi radni program, metodu i kalendar kojim će utvrditi važna pitanja u kojima treba provesti odlučne reforme (nadležnosti, financije, jezik) i otvoriti put prema postizanju vjerodostojnog, trajnog rješenja koje će vrijediti za obje strane", piše El Pais.

Zbog neslužbenih lista sustav brojanja glasova nije bio transparentan i podaci se ne mogu smatrati točnima, ocjenjuje El Pais.

Od 5,5 milijuna birača glasovalo je njih 2,25 milijuna birača, od kojih se 80,1 posto izjasnilo za potpunu neovisnost, 10,1 posto za samostalnu Kataloniju povezanu sa Španjolskom, a tek 4,6 posto protivi se bilo kakvom obliku neovisnosti.

El Mundo, dnevnik desnog centra koji se protivi regionalnim nacionalizmima, piše da Mas traži stvarni referendum, no uspio je "mobilizirati tek 'svoje', pa čak ni njih ne sve".

El Mundo ipak poziva španjolskog premijera Mariana Rajoya da počne tražiti političko rješenje s Katalonijom jer čak i ako se Rajoy sveudilj poziva na zakon ne može zaustaviti rast težnje za neovisnošću.

La Vanguardia, katalonski dnevnik blizak nacionalističkoj koaliciji na vlasti piše da masovno glasovanje zahtijeva "politički izlaz" za Kataloniju, jednu od najbogatijih španjolskih pokrajina koja odavna teži otcijepiti se od ostatka zemlje.

Vrijeme za dijalog

"Danas više nego ikada vrijeme je za dijalog (...) sporazume treba potvrditi na biralištima jer katalonsko društvo želi glasovati", piše La Vanguardia. List citira Artura Masa da je "učinjen orijaški korak" prema zakonitom i konačnom referendumu i prenosi ocjenu Narodne stranke, koju vodi španjolski Rajoy, da je glasovanje bila "propaganda" katalonskih nacionalista.

Drugi katalonski dnevnik El Periodico de Cataluna (ljevica) piše da je odziv birača iznosio 35,7 posto i da Mas slavi "uspjeh" te poziva na "izlazak iz labirinta", a to se treba postići "pregovorima".

List konzervativne desnice ABC na naslovnici donosi poruke "neposluh" i "farsa", ali ipak poziva na dijalog.


"Španjolskoj treba vlada koja će osim gospodarskog oporavka znati pokrenuti i političke incijative o velikim problemima", drži ABC.

Dugogodišnji katalonski pokret za neovisnost dobio je nov poticaj u rujnu kada je Škotska održala referendum o neovisnosti koji je službeni London dopustio, a Škoti su glasovali za ostanak u Velikoj Britaniji, no Madrid uopće ne dopušta referendum pozivajući se na Ustavni sud koji tvrdi da španjolski ustav brani cjelovitost zemlje.

Katalonska vlada odlučila je zato održati simbolično izjašnjavanje uz pomoć volontera, ali Madrid bi je mogao optužiti za "neposluh" jer su kao birališta korištene državne ustanove.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.