Slabi izgledi za ratificiranje sporazuma Tuđman-Izetbegović: BiH uopće nema stav oko sporazuma

VEĆINA klubova parlamentarnih stranaka u BiH još nemaju izgrađen stav o definiranju granica između Hrvatske i BiH na osnovu sporazuma Izetbegović-Tuđman iz 1999. godine, iako hrvatska vlast ovom pitanju pridaje iznimnu pažnju te su sve prilike da će sporazum biti ratificiran u Saboru Republike Hrvatske već do kraja ovog mjeseca.

Sudeći prema stavovima zastupnika u Predstavničkom domu parlamenta BiH, zakonodavna vlast u BiH cijeli proces u Hrvatskoj prati s uzdržanošću, javljaju Nezavisne novine.

Klubovi parlamentarnih stranaka ratificiranje sporazuma još nisu ni razmatrali, iako je, da bi apsurd bio potpun, posljednjih mjeseci, kako se bliži dan priključenja Hrvatske EU, pitanje utvrđivanja granica postalo goruće u odnosima dvije države, pišu Nezavisne. U ovom trenutku se čini da su, usprkos najavama o potvrđivanju u Hrvatskom saboru, male šanse za ratificiranje sporazuma u parlamentu BiH.

Mirza Kušljugić, zastupnik SDP-a zadužen za ova pitanja, kaže da će SDP sačekati ishod nedavno započetih pregovora. "Samo razgraničenje nije diskutabilno, ali su diskutabilni luka Ploče i Neumski zaljev. Dok ne vidimo čitav ugovor i čitav dogovor - ne možemo ništa reći", kaže Kušljugić.

Za SNSD je, pak, najspornije razgraničenje u regiji Kostajnice i Dubice, ali ništa manje važno ni pitanje statusa luke Ploče. Lazar Prodanović, zamjenik predsjedavajućeg Kluba poslanika SNSD-a, ističe da je sporazum Izetbegović - Tuđman u izvornoj formi za njih neprihvatljiv.

"Taj sporazum je štetan za RS pa time i za BiH. Smatramo da bi dvije komisije za rješavanje pitanja granica trebale pokušati pronaći kompromis. Potrebno je postići dogovor koji neće ići na štetu građana RS u općinama Kostajnica i Dubica", naglašava Prodanović. Šef Kluba zastupnika SDS-a Mladen Bosić kaže da ova stranka još nije zauzela stav po pitanju razgraničenja.

Prema riječima Šemsudina Mehmedovića, zamjenika predsjedavajućeg Kluba SDA, o nekim pitanjima nema pregovora.

"Ukoliko državi BiH pripadnu dva otoka Školj i bude osiguran pristup luci Ploče, ukoliko elementarne stvari budu osigurane, mi ćemo glasati za sporazum", kaže Mehmedović.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.