Sinovčić iz NK Zadra izvukao 50 milijuna, a Vlada i Grad sve su mirno promatrali

Foto: FAH, Index

RENO SINOVČIĆ oštetio je Nogometni klub Zadar, tvrdi Uskok, za najmanje 50.708.828,07 kuna. Logističku podršku pritom mu je pružao, navodi se u Uskokovom rješenju o istrazi, bivši direktor NK Zadra Novica Erlić.

Sve je započelo kada se Sinovčić na Stanovima pojavio s dokumentom u kojem je stajalo da mu NK Zadar duguje 42.319.000,00 kuna. Sinovčić tvrdi da je toliko novca posudio igračima NK Zadra u razdoblju od 10. rujna 2000. do 16. ožujka 2004. godine.

Erlić je pristao na Sinovčićevu igru, tvrdi Uskok: priznao je fiktivna potraživanja kao realna, iako je znao da NK Zadar ništa ne duguje ni Sinovčiću, a ni njegovim firmama Vox i Zadar security, koje su se u ovom poslu također okoristile.

Izvlačenje novca temeljem fiktivnog duga

Nakon što je Erlić priznao Sinovčićeva potraživanja kao legitimna, sve je išlo glatko. Sinovčiću je iz blagajne NK Zadra isplaćeno 11.293.822,37 kuna, a njegovom Voxu 15.377.312,44 kuna. Druga Sinovčićeva firma Zadar security zadovoljila se sa "sitnih" 209.293,26 kuna.

Sinovčić je, naime, dug Voxa prema NK Zadru, a koji je iznosio 9.263.509,28 kuna, "podmirio" tako što je jednostavno prebio međusobna potraživanja. Ne obazirući se pretjerano na činjenicu da je dug Voxa prema NK Zadru stvaran, a dug NK Zadra prema Voxu fiktivan.

I nakon svega navedenog NK Zadar Sinovčiću je ostao dužan, prema Uskoku fiktivnih 23.838.400,00 kuna, koje je Sinovčić u preoblikovanju pretvorio u dionice kluba. Pripalo mu je tako vlasništvo nad 119.192 dionica NK Zadra, odnosno 35,06 posto temeljnog kapitala kluba.

"Na opisani način I. okr. (Sinovčiću op.a.) je pribavljena nepripadna imovinska korist od najmanje 44.395.731,65 kuna, IX. okr. društvu (Vox op.a.) od najmanje 5.328.879,34 kune, drugom društvu od 209.293,26 kuna, a Klub je oštećen za najmanje 50.708.828,07 kuna", stoji u Uskokovom rješenju o istrazi protiv Sinovčića i ostalih.

Nikako nije naodmet spomenuti da se uglavnom radi o novcu poreznih obveznika. Glavni izvor financiranja NK Zadra upravo je gradska blagajna. Otkad je Sinovčić 2000. godine ušao u NK Zadar kao "vanjski suradnik", klub je od Grada Zadra dobio oko 50 milijuna kuna.

Lalovac potpisao sumnjivu pretvorbu

Malverzacija koje Sinovčiću pravna država stavlja na teret razotkrio je upravo Index. Još u srpnju objavili smo da Sinovčić preuzima NK Zadar usprkos sumnjivim transakcijama između njega, kluba i Voxa. A sve to uz pomoć nadležnih institucija.

Boris Lalovac, aktualni ministar financija, a tada pomoćnik Slavka Linića, potpisao je krajem 2013. godine odobrenje za privatizaciju NK Zadra po modelu po kojem će Sinovčić postati najveći pojedinačni dioničar.

"Iz svega navedenog, kao i iz elaborata o preoblikovanju, proizlazi pretvaranje tražbine gospodina Sinovčića u dionice NK Zadar, čime bi gospodin Sinovčić stekao značajni udio u temeljnom kapitalu NK Zadar, te bi eventualno odbijanje suglasnosti imalo štetne posljedice za financijski položaj NK Zadar", pisalo je u dokumentu na kojem stoji Lalovčev potpis.

Upitan da objasni zbog čega je dozvolio Sinovčiću preuzimanje 35 posto dionica NK Zadra, Lalovac je novinarima u Saboru u utorak kazao da nije imao izbora. Po zakonu je, tvrdi, morao dati odobrenje za pretvorbu kluba, ali je sve materijale, ako mu je vjerovati na riječ, proslijedio Državnom odvjetništvu.

Slično objašnjenje od izvora iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, nadležnog za pretvorbu sportskih klubova u dionička društva, Index je dobio u srpnju kada smo istraživali ovaj slučaj. Tada nam je u MZOS rečeno da su im ruke vezane Zakonom o sportu, koji im brani intervenciju u privatizacijski proces nogometnih klubova ukoliko im neka od drugih institucija koje sudjeluju u procesu (poput recimo Porezne uprave Ministarstva financija) ne naloži da obustave preoblikovanje.

Ministarstvo financija onemogućilo Gradu Zadru upis dionica

A Porezna uprava, kojom je u vrijeme dok se pripremala pretvorba NK Zadra još drmao Tihomir Kralj, čovjek od povjerenja Slavka Linića, ne samo da nije zaustavila Sinovčićevo preuzimanje kluba, već mu je to i olakšala. Kako je za Index izjavio zadarski dogradonačelnik Zvonimir Vrančić (HDZ), Grad Zadar nikad nije formalno upisao vlasništvo nad svojih 41 posto dionica, zato što im Vlada nikada nije na potpis postala ugovor prema kojem bi porezni dug NK Zadra bio i službeno pretvoren u dionice u vlasništvu Grada.

"Pozdravljamo sve pokušaje obračuna s kriminalom i bezakonjem, ali se oštro suprotstavljamo nastojanjima da se Grad, gradska politika i HDZ u to umiješaju. Ministar financija Lalovac izjavio je da je on potpisao preoblikovanje kluba pa to naknadno poslao na provjeru. Upitna je pozicija nekih institucija i organa vlasti. Kako su se oni u svemu tome ponašali? Povremeno su bili za pretvorbu, a povremeno sa zadrškom", kaže nam Vrančić.

Vrančićeve navode da je Gradu Zadru upis dionica NK Zadra onemogućilo upravo Ministarstvo financija, koje im je na potpis trebalo poslati ugovor o prijenosu poreznog duga kluba, pokušali smo provjeriti u Lalovčevom ministarstvu. Pismeni odgovor dobili smo iz Porezne uprave. Poručili su nam da nam ne mogu odgovoriti jer je informacija koju tražimo - porezna tajna. Iako je iznos poreznog duga NK Zadra oduvijek bio javni podatak, te je kao takav objavljen i na sjednici Vlada kada je donesena odluka da će Porezna uprava svoja potraživanja prebaciti na Grad Zadar kako bi se dug u pretvorbi pretvorio u dionice.

Da je potpisivanje predmetnog ugovora između Grada Zadra i države samo formalnost, u razgovoru za Index potvrdio je i Vrančić. No, radi se o formalnosti koja vrlo jasno demonstrira kako se birokratski sustav poduzetnicima poput Sinovčića sklanja s puta.

Imaju najviše dionica, ali klub su prepustili Sinovčiću

No, činjenica da im je Ministarstvo financija privremeno onemogućilo upis dioničarskog paketa, političke lidere Grada Zadra na čelu s Božidarom Kalmetom ne ekskulpira odgovornosti. Neosporna je činjenica da su gradski oci Sinovčiću prepustili upravljanje nad klubom, i to nakon što ih je oporbeni vijećnik Antun Novoselović na sjednici Gradskog vijeća upozorio da su Sinovčić i Vox izvlačili novac iz NK Zadra.

Iako Grad Zadar i gradska firma Vodovod zajedno kontroliraju više 45 posto dionica NK Zadra, čak 10 posto više nego Sinovčić, upravljanje klubom prepušteno je Sinovčićevim ljudima. Sinovčić je postavljen na čelo nadzornog odbora, a za jedinog člana uprave i direktora kluba imenovan je njegov prijatelj i dugogodišnji suradnik, a sada i suoptuženik Dalibor Zebić.

U peteročlanom nadzornom odboru su još Jakov Surać, dugogodišnji igrač NK Zadra kojem je Sinovčić pomogao da u Zadru otvori kafić, poduzetnik Mladen Anić kao predstavnik malih dioničara, HDZ-ovac Radovan Dunatov koji je slovio za jedan od najžešćih pobornika preoblikovanja kluba i poznati zadarski politički konvertit Ivica Katić, bivši HSLS-ovac, a danas HSS-ovac koji je Kalmetinom HDZ-u uvijek stajao na raspolaganju. U ovako sastavljenom nadzornom odboru, Sinovčić ne bi imao nikakvih problema sa nametanjem svoje volje, čega su zadarski HDZ-ovci i te kako svjesni.

No, i Kalmeta i Vrančić popratili su Sinovčićevo uhićenje izjavama da se to njih ne tiče, odnosno da je preoblikovanje NK Zadra vodila i amenovala država, a ne grad. Kalmetu danas nismo uspjeli dobiti na mobitel da ga upitamo zbog čega je grad digao ruke od kluba u kojem ima značajne udjele, ali njegova desna ruka Vrančić bio je raspoložen za razgovor.

"Preoblikovanje sportskih udruga u trgovačka društva ide preko Povjerenstva za profesionalne sportske klubove, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstva financije i Vlade. Oni prihvaćaju i ocjenjuju elaborate, daju suglasnost i sve drugo. Lokalna samouprava je prema zakonu samo pasivni subjekt, postupa prema odlukama Vlade i ima zakonsku obvezu upisati porez kao svoje dionice", rekao je Vrančić.

Tvrdi da sve pokušaje uvlačenja Grada Zadra u preoblikovanje NK Zadra i predstečajnu nagodbu Voxa doživljavaju kao podmetanja. "Niti smo luk jeli, niti smo luk mirisali. S tim nemamo nikakve veze", kaže Vrančić.

Na našu konstataciju da je Grad Zadar ipak prepustio Sinovčiću potpunu kontrolu nad klubom, kao da 41 posto gradskih dionica ne postoji, Vrančić odgovara: "Mi nismo većinski vlasnici. Imamo 41 posto dionica i svoja dva predstavnika u nadzornom odboru. A Sinovčić je postao predsjednik nadzornog odbora zato što je većina tako glasala".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.