Sindikati, arhitekti i poslodavci traže usvajanje prostornog plana u Splitsko-dalmatinskoj županiji

Foto: Duje Bonačić / HR Foto

PREDSTAVNICI Hrvatske udruge poslodavaca iz Dalmacije, Društva arhitekata Splita te regionalni povjerenik HUS-a danas su uputili apel da se što prije usvoji prijedlog Prostornog plana Splitsko-dalmatinske županije kako bi se generirale investicije i omogućio gospodarski razvoj Dalmacije.

Energetski potencijal

"Bitka za radna mjesta i povećanje zaposlenosti u Dalmaciji koja broji 45 tisuća nezaposlenih više se ne može odgađati. Plan je temelj novih investicija, rasta gospodarstva i novih radnih mjesta. Nitko ne spominje srž plana o energetskom potencijalu Dalmacije. Nema ni riječi o novim izvorima energije i prilikama koje plan pruža našoj županiji. Dalmacija postaje energetski neovisna", rekao je Hrvoje Marušić, predsjednik HUP-a Dalmacije.

Sporo do investicija

Izmjene plana podržavaju i arhitekti. Predsjednik DAS-a Jurica Jelavić upozorio je na tromost administracije.

"Sve da plan sada usvojimo, od prvih investicija udaljeni smo najmanje dvije godine. Treba nam zakonski alat. Kod nas nitko normalan ne želi poslovati zbog nataloženih birokratskih prepreka", kazao je Jelavić. 

Voda došla do grla

"Voda nam je do grla. Nije vrijeme za samopromociju nauštrb javnog interesa. Dajmo argumente", zatražio je Marušić.

Niko Mrčić iz županijskog Zavoda za prostorno planiranje smatra da su kritike neopravdane.

"Konstantno slušamo da izmjene plana vode ka betonizaciji, a niti jedan novi kvadrat nije predviđen. Sve su izmjene u okviru postojećeg kvantuma hektara, s tim da smo prvotno planirani izgradivi prostor smanjili za 16 hektara", kaže Mrčić. Naveo je i kako od 90 postojećih turističkih zona tek njih pet ima izgrađene urbanističke planove.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.