Ribić najavio: GSV je lakrdija, protestirat ćemo, ustati i otići!

NAKON pregovora sa sindikatima državnih službi o izmjenama i dopunama kolektivnog ugovora u Banskim je dvorima počela sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća.

Socijalni partneri na GSV-u bi trebali raspraviti sudbinu tvrtke Dioki, no središnja tema su budućnost socijalnog dijaloga, prijedlog Zakona o reprezentativnosti i kriteriji za sudjelovanje u tripartitnim tijelima.

"Mislimo protestirati na GSV-u, to je sve lakrdija"

Čelnik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić koji ne pristaje na Vladine uvjete u pregovorima rekao je da nema iluzija o mogućem dogovoru na sjednici. "Mislimo protestirati na GSV-u, ustati i otići. To nema smisla. To je sve lakrdija", najavio je jutros.

Predsjednik Sindikata policije Dubravko Jagić istaknuo je da ne zna hoće li im Vlada ponuditi isto što i javnim službenicima, a na pitanje što očekuje je odgovorio. "Želimo zadržati postojeće. Shvaćamo i znamo da je zemlja u krizi, ali idemo se probati dogovoriti. Javne službe su specifične na svoj način, a državne na svoj", rekao je Jagić.

Državnim službenicima bitno je smanjen prostor za manevar u pregovorima

Koju će im verziju ušteda u državnim službama danas ponuditi Vlada ne zna ni predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Boris Pleša, no pretpostavlja da će se ponuditi što i sindikatima javnih službi. "Pa ćemo onda vidjeti je li to - to ili je to nešto drugo. Bitna razlika je ta što kolektivni ugovor za javne službe vrijedi do listopada sljedeće godine, a naš istječe 31. srpnja ove godine", rekao je Pleša.

Drugim riječima, državnim službenicima bitno je smanjen prostor za manevar u pregovorima. A koliko bi oni mogli trajati, Pleša odgovara: "Zavisi o tempu pregovora, zavisi o tome koliko ćemo mi tjedno razgovarati, a osim toga imate nekih odredbi u kolektivnom ugovoru koje se faktički prođu relativno brzo. Naravno da su najspornija materijalna prava i tu treba očekivati duže pregovore", istaknuo je Pleša.

U petak je: uzmi ili ostavi

Istovremeno, sindikati javnih službi i Vlada i dalje bez dogovora. U petak će Vlada na stol staviti dodatak kolektivnom ugovoru s predviđenim uštedama, a sindikati biraju: Ili će potpisati ili neće. U petak je: uzmi ili ostavi. Zadnja šansa sindikatima pred moguće raskidanje kolektivnih ugovora, poručio je vladin pregovarač Neven Mimica.


A sindikati su podijeljeni na pola. Potpis na predloženi dodatak ugovoru sigurno će staviti četiri sindikata: zdravstva, socijalne skrbi i kulture. Potpisati neće Ribićeva vertikala uz koju je stao i sindikat medicinskih sestara. Ribić je svoje članstvo pozvao na referendum, a Vladi poručio: "Mi nemamo nikakav problem s time da vlada otkaže kolektivne ugovore jer ona to ne može".

Ribić pozvao na referendum u rujnu: "Mi nemamo nikakav problem s time da Vlada otkaže kolektivne ugovore jer ona to ne može"

Četiri sindikata javnih službi koji odbijaju potpisivanje izmjena Temeljnog kolektivnog ugovora ostaju pri svom. Najavljuju referendum u rujnu i pozivaju ostale da im se pridruže. Unatoč tome što je od strane Vlade za sutra najavljen dan D za potpisivanje Temeljnog kolektivnog ugovora za javne službe, čelnik Matice hrvatskih sindikat Vilim Ribić uvjeren je da do toga neće doći.

"Dovoljno je da jedan od osam sindikata uskrati potpis pa da se te izmjene ne dogode", rekao je Ribić i upozorio da se ovim pregovorima lomi budućnost socijalne države jer Vlada, kaže, nastoji srušiti cijenu rada u korist profita iako jedino investicije, a ne ukidanje božićnice i regresa mogu izvući zemlju iz krize.


Iako je pojedine sindikalne čelnike u pregovaračkom timu prozvao za trgovinu s Vladom ispod stola, Ribić misli da potpisa sutra ipak neće biti. Ribić tvrdi da Vlada nema pravnog temelja za otkazivanje Temeljnog kolektivnog ugovora te da će, u tom slučaju, biti suočena s novim valom tužbi.

"Doktor se dogovorio s doktorom, Babić je za kilu mesa spreman ubiti cijelo tele i razoriti sve sindikate u državi"

Ribić je optužio čelnika Sindikata liječnika Ivicu Babića za trgovinu "ispod stola" s ministrom Mrsićem. "Doktor se dogovorio s doktorom i zato su strukovni sindikati ušli, po prvi put nakon 20 godina, u Zakon o reprezentativnosti. I sada doktor Babić koji je za kilu mesa spreman ubiti cijelo tele, razoriti sve sindikate u državi, sada on to ne vidi", kaže Ribić.

"Obranili smo plaće, kolektivne ugovore i sačuvali radna mjesta"

"Obranili smo plaće, kolektivne ugovore i sačuvali radna mjesta", istaknula je Spomenka Avberšek koja je vladine uštede bila spremna potpisati još jučer.

Spomenimo kako je u zadnjoj rundi pregovora Vlada korigirala stavku naknade za prijevoz pa će tako onima koji opravdano putuju automobilom i mogu pravdati troškove biti isplaćena kompletna naknada. Osim toga, Vlada će nagodinu razmotriti i pitanje povrata materijalnih prava, što je bio uvjet Matice sindikata. Jučerašnji mučni pregovori ostavili su gorak okus.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.