Radovi usred sezone: Kolone turista dočekuju kamioni, bageri i razrovana cesta

Foto: Čitatelj Indexa

ODLUČILI ste put Jadrana umjesto autocestom krenuti "starom cestom" i tako uštedjeti nekoliko stotina kuna te izbjeći čekanje pred naplatnim kućicama? Da bi vam osmjeh s lica zbog planirane uštede brzo splasnuo i ove sezone se brinu Hrvatske ceste kojima je pojam "turistička sezona" ekvivalentan pojmu "sezona radova".

Odaberete li "staru cestu" za put od Zagreba do Splita i nazad, kad se uračunaju prosječna potrošnja goriva te ušteda na cestarini u oba smjera, možete uštedjeti oko 500 kuna. U normalnim uvjetima vaša bi vožnja u jednom smjeru trebala trajati maksimalno dva sata dulje negoli da ste odabrali autocestu.

No, tu su radovi u špici sezone zahvaljujući kojima ste praktički natjerani na autocestu ne želite li tijekom vikenda, kad dolazi do smjene turista pa su prometnice krcate, sate provesti stojeći u koloni koja se metar po metar kreće makadamskim putem i zaobilazi kamione, bagere i ostale radne strojeve.

Radovi na D1 kod Korenice potrajat će sve do rujna

Radovi na državnoj cesti D1 kod Korenice potrajat će tijekom cijele turističke sezone - plan je završiti ih u rujnu. U Hrvatskim cestama pravdaju se kako za to imaju dozvolu Ministarstva te kako radove nisu mogli izvršiti ranije zbog lošeg vremena.

"Radovi na predmetnoj dionici tijekom zime nisu se mogli izvoditi zbog vremenskih nepogoda. Radovi bi stoga bili onemogućeni, što bi utjecalo na ugovorni rok tj.  na ugovorne obveze. Sukladno navedenom izvođenje radova započelo je u proljeće 2014. godine, tj. odmah po stvaranju svih potrebnih preduvjeta.

Završetak radova za predmetnu dionicu predviđen je za rujan ove godine. Sredinom idućeg tjedna dionica će biti pod asfaltom,  nakon čega slijede radovi na kolniku i oko kolnika.

Radove tijekom turističke sezone na predmetnoj dionici odobrila je Služba inspekcije cesta, Uprave prometne inspekcije Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture", stoji u odgovoru Hrvatskih cesta na Indexov upit nakon što smo od čitatelja dobili fotografije razrovane ceste snimljene 1. srpnja. Kolone tog dana nije bilo iz jednostavnog razloga - bio je utorak, a ne jedan od dana vikenda.

I HAK upozorava na gužve zbog radova

"Vožnja u koloni i gužve moguće su na dijelovima gdje su u tijeku radovi i gdje je postavljena privremena prometna signalizacija. Najvažniji radovi su na Ličkoj magistrali (D1), između Korenice i Debelog Brda, na Jadranskoj magistrali (D8) kod Slanog, na D9 između Metkovića i Opuzena, na D25 između Bunića i Ljubova, te u Istri na D303 između Rovinja i Rovinjskog Sela", stoji u HAK-ovoj prometnoj prognozi za vikend.

Dokumentacija pokazuje: Radovi su trebali biti gotovi do početka turističke sezone!

Prema evidenciji javne nabave, ugovor o izvršenju radova na državnoj cesti D1 na dionici Korenica - Debelo Brdo u duljini 9,2 kilometara sklopljen je 30. listopada prošle godine na sedam mjeseci, što bi značilo da su radovi u vrijednosti od 809.776,96 kuna bez PDV-a trebali biti dovršeni do kraja svibnja.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.