Prijava UNESCO-u: "Legalizacija u zonama koje štiti UNESCO prošla je u Srbiji, a mi smo ju očito prepisali"

INICIJATIVA ZA MARJAN prijavit će UNESCO-u "Prijedlog izmjena Zakona o postupanju s nelegalno izgrađenim zgradama" koji je pred drugim čitanjem u Saboru.

Kako su pojasnili u priopćenju, njime se omogućuje legalizacija bespravne gradnje na kulturno-povijesnim cjelinama upisanim na Listu svjetske baštine, ali i drugim nepokretnim kulturnim dobrima upisanim u Registar kulturnih dobara RH. Uvjet za legalizaciju je odobrenje područnog konzervatorskog odjela po nedefiniranim kriterijima.

"U prijavi ćemo ukazati i na manjkavost procedure usvajanja Zakona, jer u Saboru o njemu nije raspravljao Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu, u čiju nadležnost spada zaštita kulturnih dobara. Skandaloznu umješanost Ministarstva kulture u pomaganje bespravnim graditeljima razotkrila je u Saboru zamjenica ministra prostornog uređenja i građenja, Ana Taritaš Mrak. Ona je rekla kako je ideja o legalizaciji na kulturnim dobrima koju mogu odobriti konzervatori inicirana iz Ministarstva kulture, jer oni imaju poseban propis. Da bi farsa bila kompletna, isti dan kad je u Saboru Ministarstvo kulture denuncirano kao zagovaratelj legalizacije koju oni odobre na svjetskoj baštini, to Ministarstvo u sjedištu UNESCO-a Parizu slavilo je 20 godina članstva Hrvatske.", stoji u priopćenju Inicijative ZA MARJAN.

"Postoji više primjera gdje je UNESCO tražio uklanjanje bespravnih kuća iz zaštićenih zona. Bugarski je premijer, nakon što je UNESCO zaprijetio da će povijesnu jezgru Nessebara skinuti s Liste, naredio rušenje bespravnih objekata kako turisti ne bi ubuduće odlazili u Dubrovnik". Grčka je nedavno donijela zakon o legalizaciji bespravne gradnje, ali im ne pada na pamet da ju omoguće na UNESCO-vim spomenicima. Genijalna ideja da konzervatori mogu dozvoliti legalizaciju u zonama koje štiti UNESCO i ostalim kulturnim dobrima prošla je utiho pred godinu dana u Srbiji, a mi smo ju očito prepisali. Olakotna okolnost za njih je što imaju kod UNESCO-a zaštićene pojedinačne spomenike, a ne čak tri gradske jezgre (Trogir, Split, Dubrovnik).", pojašnjavaju iz Inicijative.

"Koliko odluke konzervatora mogu biti zabrinjavajuće i nedodirljive, govori nevjerojatan primjer iz Splita. Bez riječi objašnjenja, konzervatori Ministarstva su dijelu jezgre koji je pod zaštitom UNESCO-a ukinuli svoje najviše mjere zaštite! Inicijativa Za Marjan uputila je zahtjev Ministarstvu kulture da se Park šuma Marjan proglasi kulturnim dobrom od nacionalnog značaja, jer vjerujemo kako bi takav stupanj zaštite kao civilizacijski čin povećao kvalitetu skrbi. Sad ispada da bi, zahvaljujući Ministarstvu ne-kulture, od ministrice obećano proglašenje Marjana spomeničkom cjelinom, moglo olakšati legalizaciju bespravne gradnje na području gdje joj nije mjesto!? Ako većina u Saboru smatra normalnim konzervatorima ostaviti poseban propis i još izmijeniti Zakon o legalizaciji, tako da oni mogu ozakoniti divlju gradnju na svjetskoj baštini i ostalim kulturnim dobrima, nadamo se da će UNESCO zauzeti stav kako je racionalnije ukinuti taj poseban propis koji ne štiti baštinu, a od činovnika radi male bogove.", zaključuju iz Inicijative ZA MARJAN.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.