Povijesni sporazum: Rusija, Bjelorusija i Kazahstan osnivaju Euroazijsku ekonomsku uniju

Foto: Wikipedia

LIDERI Rusije, Bjelorusije i Kazahstana planiraju na redovnoj sjednici Vrhovnog euroazijskog ekonomskog savjeta u četvrtak, 29. svibnja u Astani u Kazahstanu potpisati sporazum o Euroazijskoj ekonomskoj uniji, koji će stupiti na snagu 1. siječnja 2015. godine.

Osnivanje Saveza uvodi zemlje članice na najviši nivo integracija. Tri zemlje se obvezuju na slobodno kretanje robe, usluga, kapitala i radne snage. Realizirat će se usklađena politika u ključnim gospodarskim sektorima - energetici, industriji, poljoprivredi i prometu, stoji u priopćenju službene Moskve, prenosi Voice of Russia.

Tako će se završiti formiranje najvećeg zajedničkog tržišta od 170 milijuna ljudi na teritoriju Zajednice Nezavisnih država, koji će postati moćan centar ekonomskog razvoja, ističe se u priopćenju Kremlja.

Tijekom pregovora se očekuje razmatranje praktičnih aspekata funkcioniranja Carinske unije i zajedničkog ekonomskog prostora. Bit će razmotrena i pitanja proširenja sastava zemalja članica euroazijskih ekonomskih integracija, među kojima je i pristupanje Armenije te priprema smjernica za prilagođavanje zakonodavstva Kirgistana pravnom okviru Carinske unije i zajedničkog ekonomskog prostora.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.