Pobjeda socijalista u Nizozemskoj znači još jednu zemlju protiv eura i politike Angele Merkel



"PREVIŠE političara razmišlja o zakonima i dugovima. Za mene su ljudi važniji od toga. Europa je vrlo važna, posebice za Nizozemsku. Ali Europa ne bi trebala ovisiti o tome što Bruxelles kaže", riječi su s izbornog skupa nizozemske Socijalističke stranke (SP) koja prema mnogim anketama ima najviše šansi za osvajanje vlasti u toj zemlji uz socijaldemokrate i desne liberale. Kampanja "socijalista" vrlo je jednostavna, a to je potenciranje priče o financijskoj krizi te u skladu s tim euroskeptični stavovi.

"Ukoliko Socijalistička stranka dođe na vlast, njemačka kancelarka Angela Merkel bi imala jedan problem više", stoji u analizi Deutsche Wellea o nizozemskim izborima. Socijalistički kandidat Emile Roemer više je puta naglasio u svojim govorima kako su financijsku krizu prouzrokovali političari, koji su financijskim tržištima dali prostora da naprave krizu.

Također njegova stranka sve više potencira razmišljanje kako bi se trebao promijeniti odnos Bruxellesa prema zemljama članicama i ekonomskoj politici jer umjesto da se prioritetno brinu o financijama trebali bi im ipak na prvom mjestu biti ljudi.

"Samo Roemer ne bi bio problem za Europsku uniju i kancelarku. Ali u političkoj suradnji sa španjolskom, francuskom i talijanskom vladom bi postao problem. Jer, svi oni bi se vrlo rado oslobodili uvjeta štednje Europske unije", navodi u svojoj analizi DW. Izbori u Nizozemskoj trebali bi se održati 12. rujna.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.