Ovo je koalicija "Hrvatska raste" s kojom Milanović želi osvojiti novi mandat

Foto: SDP (Twitter)

KOALICIJA koja će se na izborima suprotstaviti HDZ-u i ostatku njegove "domoljubne" družine napokon je službeno sklopljena. Koaliciju su u Varaždinu potpisali lideri SDP-a, HNS-a, HSU-a, Hrvatskih laburista, Autohtone hrvatske seljačke stranke i Zagorske stranke.

Ime nove "lijeve" koalicije je "Hrvatska raste", a građanima se predstavljaju pod sloganom "Nema povratka na staro". Koalicijski sporazum potpisan je u varaždinskoj poslovnoj zoni, tvorničkoj hali firme Oprema intercom. Pred halom su se pojavili i članovi varaždinske mladeži HDZ-a, koji su istaknuli transparente s natpisima "100 milijardi kuna novog duga" i "100.000 iseljenih".

U koaliciji nema IDS-a, koji se odlučio distancirati od SDP-a i vjerojatno će na izbore izaći samostalno. Ako ih na koaliciju prije toga ne uspiju nagovoriti Ivo Josipović i Radimir Čačić, koji bi rado ušli u savez s najjačom istarskom strankom.

No, zato su u SDP-ovoj koaliciji tri nova partnera: laburisti, A-HSS i Zagorska stranka. Gomilanjem koalicijskih partnera Milanović je, čini se, odlučio kopirati taktiku Tomislava Karamarka koji je u svoj savez, ne želeći riskirati da mu računicu pokvari D'Hondtova metoda, uključio i minorne desne strančice, nesposobne da samostalno ostvare ikakav izborni rezultat.

Podijeljena mjesta na listama


Prema detaljima koalicijskog sporazuma, koje je objavio RTL, SDP-u će na izbornim listama pripasti 94 mjesta, HNS-u 24, HSU-u 10, laburistima osam, a A-HSS-u četiri mjesta.

HNS će tako u I. izbornoj jedinici dobiti drugo mjesto na listi, u III. jedinici za njih su rezervirani drugo, četvrto, peto i deveto mjesto, u IV. izbornoj jedinici također će im pripasti drugo mjesto, u V. jedinici dobit će šesto mjesto, u VI. i VII. jedinici treće mjesto, a u IX. i X. izbornoj jedinici šesto mjesto.

HSU-u pripadaju treća mjesta u V. i VIII. izbornoj jedinici, te šesto mjesto u III. izbornoj jedinici. Članovi laburista bit će na trećem mjestu u IV. izbornoj jedinici, šestom mjestu u III. jedinici i četvrtom mjestu u VIII. jedinici. A-HSS-u pripast će sedmo mjesto u II. izbornoj jedinici.

Predviđena je i mogućnost da se koaliciji naknadno pridruži IDS. U tom će slučaju IDS-u pripasti četiri mjesta na listama, od čega tri iz kvote SDP-a i jedno iz kvote HNS-a. Svakako će IDS-ovci, ako se odluče priključiti koaliciji "Hrvatska raste", dobiti drugo, šesto i deseto mjesto u VIII. izbornoj jedinici.

Milanović: Spremni smo za još četiri godine


"Prije četiri godine obećali smo red i rad. Nakon četiri godine tvrdim da ima više reda, da država bolje funkcionira i da ljudi imaju više slobode", rekao je Zoran Milanović.

Dodao je i da u Hrvatskoj danas "ima više rada", te da "ova koalicija stvara posao u teškim uvjetima" dok ga "konkurencija uništava nemarom i korupcijom".

"Danas nitko nije iznad zakona. Nema onoga tko ne strepi da će mu država doći na vrata ako radi nešto nezakonito, kriminalno i nemoralno", kaže Milanović i dodaje da su spremni voditi zemlju još četiri godine, kako kaže, "iskusniji i pametniji".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.