Obama potpuno otkazao azijsku turneju: Republikanci nam drže pištolj na čelu, za blokadu je kriv Boehner!

Foto: Guliver Image/Getty Images

AMERIČKI predsjednik  Barack Obama oštro se obrušio na republikance zbog njihove uloge u obustavi rada vlade SAD-a. turneju.

"Ne mislim da bilo koja stranka ima monopol nad mudrošću, ali ne pregovara se stavljanjem pištolja na nečije čelo, ili još gore, stavljanjem pištolja na čela Amerikanaca i prijetnjom da će se vlada zatvoriti", izjavio je Obama u svom govoru prilikom posjete građevinskoj kompaniji Maryland.

Dodao je: "Amerikanci nisu pijuni u nekoj političkoj igri. Ne možete zahtijevati neku otkupninu u zamjenu za održivost rada vlade. Ne možete zahtijevati otkupninu u zamjenu za održivost ekonomije. Ne možete tražiti otkupninu za obavljanje svog posla."

Obama je otišao dalje, okrivljujući predsjedavajućeg Predstavničkog doma američkog Kongresa Johna Boehnera za blokadu vlade.

Jedino što održava vladu blokiranu, jedino što sprječava ljude da se vrate na posao i što sprječava farmere i vlasnike malih poduzeća da dobiju pozajmice je to što Boehner to ne dopušta, jer ne želi naljutiti ekstremiste u svojoj stranci, rekao je Obama.

Obama potpuno otkazao azijsku turneju

Američki predsjednik zbog stanja u svojoj zemlji potpuno je otkazao azijsku turneju.

U srijedu je najavljeno da će otkazati dolazak u Maleziju i Filipine. Osim tih dviju zemalja, u planu su bili i Indonezija te Brunei, ali sada je javljeno Obama neće doći ni onamo zbog blokade američke vlade.


"Odluka je donesena zbog teškoća s putovanjima u inozemstvo tijekom blokade", priopćeno je iz Bijele kuće. Američki će predsjednik tako propustiti dva važna summita, uključujući i onaj Azijsko-pacifičke ekonomske suradnje u Indoneziji na kojemu će ga zamijeniti državni tajnik John Kerry.

700 tisuća radnika ne radi

"Otkazivanje je još jedna posljedica republikanske blokade vlade. Blokada koja se mogla izbjeći sprječava našu mogućnost sklapanja poslova kroz promociju američkoga izvoza u najbrže rastućoj gospodarskoj regiji svijeta", piše u priopćenju Bijele kuće.

Podsjećamo, Obama je svalio krivnju za blokadu financiranja države na republikance. Tvrdi da ga ucjenjuju zbog prijedloga zakona o zdravstvenoj zaštiti. Do blokade je došlo zbog toga što se parlamentarci nisu uspjeli usuglasiti oko novoga proračuna koji nije donesen.

Više od 700 tisuća vladinih zaposlenika zbog toga se suočava s neplaćenim godišnjim. Zatvoreni su i nacionalni parkovi, muzeji te mnoge druge ustanove.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.