Novi rumunjski predsjednik pozvao parlament da poništi zakonski prijedlog o amnestiji za korupciju

Foto: Hina

NOVOIZABRANI rumunjski predsjednik Klaus Iohannis u ponedjeljak je pozvao parlament da poništi zakonski prijedlog o amnestiji za korupciju, pokazavši brzinu u ispunjavanju obećanja iz predsjedničke kampanje i nakani da umiri europske partnere zabrinute korupcijom koja hara tom bivšom komunističkom zemljom, jednom od najsiromašnijih u EU.

Iohannis (55), podrijetlom Nijemac, a od 2000. gradonačelnik vrlo uspješnog grada Sibiua, u središtu zemlje, prisegnut će za novog šefa države u prosincu, nakon što je u nedjelju nanio neočekivani poraz svom protukandidatu, aktualnom socijaldemokratskom premijeru Victoru Ponti.

Ako Ponta ostane premijer, Rumunjska će, kao i u zadnje dvije godine, imati još jednu kohabitaciju, što bi moglo stvoriti destabilizirajuću podjelu unutar izvršne vlasti.

Novi predsjednik je u drugom krugu izbora uspio zaostatak od 10 postotnih podova pretvoriti u uvjerljivu pobjedu, nakon što su problemi s glasovanjem izvan zemlje, kako se čini, pokrenuli tabor Pontinih političkih protivnika, a preokret se dogodio i zbog mobilizacije mladih, ističu analitičari.

"Dokazat ću da je Rumunjska ozbiljan, pouzdan i dugoročan partner", rekao je Iohannis na konferenciji za novinare.

Iohannis: Zauzet ću se za neovisnost pravosuđa

Analitičari su uoči izbora isticali da bi pobjeda Ponte mogla Rumunjsku učiniti stabilnijom jer bi glavne poluge vlasti držao jedan blok. Suprotno tome, iako se ogradio od grubog stila dosadašnjeg predsjednika, Iohannisova pobjeda bi mogla potaknuti nove političke tenzije.


"Odnosi između socijaldemokratskog premijera i predsjednika iz redova desnog centra će najvjerojatnije biti napeti", kazala je analitičarka Otilia Dhand, no dva čelnika države iz različitih opcija i ne mora biti loše rješenje.

"U prvo bi vrijeme politička situacija mogla biti nelagodna i nestabilna, ali dugoročno gledajući, predsjednik s drugog kraja političkog spektra od vlade bi mogao pridonijeti krhkoj nezavisnosti pravosuđa", smatra banka UniCredit.

Iohannis, koji je pobijedio sa 55,8 posto glasova, obećao je da će raditi na jačanju pravne države i da će se zauzimati za neovisnost pravosuđa. Ponta je osvojio 44,2 posto, a nakon objave rezultata čestitao je Iohannesu na pobjedi, odbacivši zasad mogućnost ostavke na premijersku dužnost. Po privremenim podacima, konačna stopa odaziva premašuje 62 posto, što je rekord za tu zemlju.

Ovo su sedmi predsjednički izbori od pada diktatora Nicolaea Ceausescua prije 25 godina.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.