Njemački pjesnik Gunter Grass usporedio Izrael s istočnonjemačkom tajnom službom Stasi

NAKON što je njemački pjesnik i dobitnik Nobelove nagrade Gunter Grass prošlog tjedna dobio zabranu putovanja u Izrael zbog kritiziranje režima, ovaj tjedan je "podebljao" optužbe s usporedbom politike izraelske države s tajnom policijom Stasijem.

"Sada me ministar unutarnjih poslova u demokratskoj državi Izrael kažnjava sa zabranom putovanja, a ton njegove argumentacije podsjeća me na presude ministra Mielkea", napisao je Grass u članku objavljenom u Suddeutsche Zeitungu. Erich Mielke je bio čelnik istočnonjemačke tajne policije od 1957. godine pa sve do pada Berlinskog zida 1989. godine.

"Nema sumnje da Gunter zna prepoznati tiranski režim, jer je u jednom živio. No, ovaj puta je u krivu", kazao je izraelski ministar unutarnjih poslova Eli Yishai podsjećajući na Grassovu mladost u nacističkoj Njemačkoj. 4. travnja je Grass objavio kontroverznu pjesmu "Ono što se mora reći" u kojoj je izrazio zabrinutost zbog izraelskog nuklearnog programa. U jednom od stihova je napisao da "izraelska atomska moć ugrožava već lomljiv svjetski mir ".

Izrael je odmah Grassa proglasio "personom non grata" i zabranio mu ulazak u državu. Otišli su i dalje u osudi njemačkog pjesnika, jer je Yishai javno kazao da mu treba uzeti Nobelovu nagradu. Ministar nije zaboravio napomenuti i da je Grass bio član SS odreda. Pisac je sam 2006. godine priznao da je 1945. godine služio u nacističkoj vojsci.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.