"Nije lako biti peder u ovom normalnom životu, za lezbaču još nemamo hrvatski izraz"

NA RASPRAVI o izvješću pravobraniteljice za ravnopravnost spolova HDSSB-ov Zoran Vinković imao je antigay ispad. On je homoseksualnost okarakterizirao kao bolest i zvao ih pederima i lezbačama, što je izazvalo burne reakcije u Saboru. Zbog Vinkovićevog homofobnog ispada su HNS ovci zatražili pauzu.

"Doista, osobno smatram da se radi o nastranosti i bolesti. Ne želim upotrijebiti riječ `gay` u Hrvatskom saboru. Teže je biti peder u duši, ali svakako nije lako biti peder u ovom normalnom životu. Za lezbaču još nemamo hrvatski izraz", rekao je Vinković.

Na ovakve izjave reagirala je potpredsjednica Sabora Jadranka Kosor. "Kolegice i kolege, ja vas podsjećam da je ovaj Hrvatski sabor donio Zakon o suzbijanju diskriminacije i da je prema temeljima tog zakona zabranjena diskriminacija po bilo kojoj osnovi. Svugdje, a pogotovo u Hrvatskom saboru", rekla je Kosor.

"Čuli smo nešto što nije dostojno ni najgore birtije"

"Čuli smo homofobiju, čuli smo prostakluk, čuli smo prostote, prostačke izraze pogrdne o ljudima, čuli smo nešto što nije dostojno ni najgore birtije, a kamoli institucije kao što je Hrvatski sabor", rekao je Igor Kolman.

Vinković se odmah krenuo braniti. "Ne radi se ovdje o nikakvim prostačkim ispadima, o homofobiji, o osudama jednog političkog razmišljanja", branio se Vinković.

"Imaju pravo prosvjedovati i oni koji su protiv gay parade, ali bez mržnje i nasilja"

U raspravu su se uključili i SDP-ovci iz Splita. "Ako se netko plaši toga da jedna manjina, pa bila ona i vezana za seksualnu orijentaciju, iskazuje svoj stav, onda to nije problem te manjine nego onih koji se plaše tog njihovog iskazivanja", izjavio je Šime Lučin.


Vinkovićev ispad osudili su i Laburisti. "Mi smo protiv izražavanja misli koje pobuđuju ili hrabre ljude na izazivanje mržnje ili hrabre ljude na izražavanje nasilja. Isto takom, imaju pravo prosvjedovati i oni koji su protiv gay parade, ali bez mržnje i nasilja", smatra Branko Vukšić.

Vinković je i izvan Sabornice pokušao objasniti da on nije homofob nego štiti interese 99 posto stanovništva te da bi zbog toga kao gradonačelnik također zabranio paradu u Đakovu.  A odgovorio je i na pitanje ima li homoseksualaca u njegovoj stranci. "Ja nisam provjeravao, ako vi želite možete provjeriti", rekao je Vinković kojeg smo upitali smiju li eventualni homoseksualci u HDSSB-u izraziti svoju seksualnu orijentaciju. "Ja vjerujem da smiju", odgovorio je Vinković.

"Pošaljimo seksizam i homofobiju u povijest - za bolju budućnost Hrvatske!"

Povodom homofobnih istupa u Saboru oglasili su se i organizatori Zagreb Pridea uz poruku: "Pošaljimo seksizam i homofobiju u povijest - za bolju budućnost Hrvatske!". Njihovu reakciju prenosimo u cijelosti:

"Lezbače i pederi (biseksualne i transrodne osobe) Zagreb Pridea povodom skandaloznih homofobnih i seksističkih ispada saborskog zastupnika Zorana Vinkovića, splitskih "intelektualaca" i bubamara te gradonačelnika Željka Keruma: "Naša će ljubav pobijediti vašu mržnju!"


Niz protuzakonitih izjava dao je zastupnik Hrvatskog sabora Zoran Vinković u raspravi o Izvješću pravobraniteljice za ravnopravnost spolova. Ironična je činjenica da je Vinković, kojeg od tužbe za diskriminaciju LGBT osoba štiti saborski imunitet, 2008. godine digao ruku za Zakon o suzbijanju diskriminacije koji sankcionira upravo takav seksističan i homofoban govor mržnje, kao i izravnu diskriminaciju LGBT osoba u RH. Naime, ustavno pravo na javno okupljanje neotuđivo je ljudsko pravo koje nikakvi lokalni šerifi i inicijative "intelektualaca" ne mogu uskratiti: Mi koji/e koračamo u Povorci ponosa sada kažemo - dosta! Dosta vulgarnim uvredama poput onih koje gledamo na televiziji, čitamo u novinama i slušamo na radiju.

Naša vizija je prihvaćanje, naša želja je jednakopravnost, naša potreba je solidarnost. I zato poručujemo svima, drage prijateljice i dragi prijatelji - u ovoj borbi za pravdu bit će povrijeđeni mnogi/e od nas, a mnogi/e već jesu. Istovremeno bauk pederluka kruži čitavom Hrvatskom; danas Zagreb i Split, sutra Osijek, Rijeka, Zadar... Nikad ništa više neće biti isto. Nikakva religijska, stranačka ili takozvana obiteljska tradicija ne može zaustaviti promjenu. Zato što svijet uvijek ide naprijed - stalna na tom svijetu samo mijena jest!

Zato dragi pederi i drage lezbače, biseksualne i transrodne osobe, strejt prijatelji i prijateljice, Splićani/ke i Zagrepčani/ke: izađimo 9. i 16. lipnja na ulice Splita i Zagreba, zauzmimo Rivu i Trg bana Jelačića i pošaljimo seksizam i homofobiju u povijest - za bolju budućnost Hrvatske!".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.