Nakon preporuke UN-a da poštuje ljudske slobode Erdogan izjavio: Dosta je tolerancije!

Screenshot: Youtube

MEĐUNARODNE institucije koje prate stanje u Turskoj, odlaslale su poruku turskom premijeru Recep Tayyipu Erdoganu kako mora poštovati ljudska prava. Posljednja u nizu takvih poruka stigla je od glavnog tajnika UN-a, Ban Ki Moona koji je apelirao je na obje sukobljene strane da pronađu mirno rješenje putem dijaloga te da "pri tome moraju biti poštovana prava na slobodno izražavanje mišljenja kao i pravo javnog okupljanja". 
 
U sličnom tonu reagirala je danas i Bijela kuća u kojem pozivaju svog saveznika Tursku da "poštuje osnovna ljudska prava na slobodu". No turski premijer odlučan je u zemlji uvesti red i uz pomoć jakih policijskih snaga. 
 
Urota protiv Erdogana!?
 
"Ova je epizoda završena. Našoj toleranciji došao je kraj!", poručio je Erdogan pred članovima svoje stranke u Ankari obečavši kako će provokatori biti kažnjeni. Erdogan i dalje ponavlja kako je prosvjed u Istanbulu krenuo da bi se stvorio kaos, svrgnula vlada i oslabilo gospodarstvo zemlje. 
 
U razgovoru za Deutsche Welle Utku Cakirözer, viši novinar sekularnog dnevnika Cumhuriyet i Omer Sahin novinar dnevnika Radikal, tvrde kako ne stoje teze da iza prosvjede stoje i oružane snage koje manipuliraju prosvjedima. 
 
"Za Erdogana su prosvjednici u Gezi parku urota protiv njega – urota koja bi mogla imati kako unutarnje tako i vanjsko-političke posljedice, kao i ekonomske“, rekao je Çakırözer dok se Sahin slaže, tvrdeći da je jezik koji se koristi kada se opisuju prosvjednici, sasvim nov. Taj novi pojam je "civilni udar". 
 
Podjela Turske 
 
Isto tako zanimljivo je kako se spremaju provladini prosvjedi u Sincanu, mjestu udaljenom 27 kilometara od centra Ankare koji je postao simbol posljednje velike vojne intervencije u Turskoj. Događaji iz 1997. postali su poznati kao "postmoderni puč" ili "proces 28. veljače". Erdogan nije slučajno izabrao baš to mjesto gdje je pokušan vojni udar. 
 
"Erdogan planira podijeliti zemlju“, kaže Çakırözer i to na način da ujedini simpatizere njegove stranke više nego što su prosvjedi ujedinili protivnike. U predgrađu Ankare, u Sincanu, žive mnogi sljedbenici Erdoganove stranke AKP-a. Prema anketama, 70 posto birača glasalo bi za AKP. 
 
"Stranka sada želi pokazati svoju moć i utjecaj velikim skupom protiv prosvjeda koji se održavaju na Taksimu i na drugim mjestima. Pojedini promatrači prosvjeda smatraju da je za Erdogana bio prevelik rizik organizirati skup u samoj Ankari. Centar Ankare, Kizilay, i dalje je poprište velikih protuvladinih prosvjeda. Održavanje skupa tamo bi moglo završiti sukobom između onih koji podržavaju vladu i onih koji se protive",piše Deutsche Welle. 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.