Naftno bratstvo i jedinstvo: Kinezi, Rusi i Amerikanci zajednički crpe naftu u Iraku

Foto: PetroChina

NAJVEĆA kineska naftna kompanija PetroChina otvara ogromno naftno polje „Zapadna Qurna“ u suradnji s američkim Exxonom. Taj posao učinit će kinesku naftnu kompaniju najvećim stranim investitorom u iračku naftnu industriju.

Kinezi su već prisutni na naftnim poljima u južnom Iraku, javlja Reuters.
 
PetroChina je bila prva strana naftna kompanija koja je ušla u Irak, nakon što je svrgnut Saddam Husein.
 
Sporazum između PetroChine i Exxona biti će objavljen idućih tjedana.
 
Amerikanci trenutno imaju 60 posto udjela u 50 milijardi dolara vrijednom projektu „Zapadna Qurna“, te na tom polju crpe 480.000 barela nafte dnevno.
 
PetroChina je u pregovorima i sa ruskim Lukoilom o sudjelovanju u projektu na naftnom polju „Zapadna Qurna 2“, na kojem se očekuje proizvodnja 500 tisuća barela nafte dnevno, a u taj projekt je potrebno uložiti 30 milijardi dolara.
 
Lukoil, također, planira uložiti pet milijardi dolara u samostalan projekt, a Rusi inače preferiraju kineske partnere, zbog lakšeg plasmana nafte.
 
Direktor Lukoila, Vagit Alekperov, izjavio je da njegova kompanija želi da Kinezi zamijene norveški Statoil, nakon što su Norvežani pristali prodati svoj udio u zajedničkom projektu.
 
Proizvođači nafte sa Srednjeg istoka, Rusije, Afrike i Južne Amerike bore se za kinesko tržište, jer potražnja za uvoznom naftom u SAD-u i Europi pada.
 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.