Mrak Taritaš: U želji za velikom ekspanzijom i razvitkom smo malo zaboravili javni interes

Foto: Admir Buljubašić/Cropix

SABORSKI zastupnici raspravljaju o Izvješću o stanju u prostoru u Hrvatskoj za razdoblje od 2008. do 2012. godine. U njemu se, između ostalog, navodi kako je u Hrvatskoj trenutno 6,74 posto teritorija planirano za razvoj i gradnju, te da građevinskog područja imamo za otprilike 6,5 milijuna stanovnika.

Hrvatska ima neučinkovit policentrični model i ne provodi se aktivna zemljišna politika, navodi se u Izvješću. Sve je to, upozorila je ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš, uzrokovalo manipulaciju građevnim zemljištem, dok su poljoprivredne površine i šume relativno očuvane.

"Općine i gradovi u posljednjih 10 godina slika su investitora, što nije loše, ali treba pripaziti i na javni interes", kaže ministrica. "U želji za velikom ekspanzijom i razvitkom smo to malo zaboravili. Tu se trebamo vratiti, aktivirati i prepoznati taj javni interes koji se vidi kroz način planiranja općina i gradova", rekla je Mrak Taritaš.

Iako pozdravlja Izvješće, HDZ-ov Josip Borić imao je primjedbu. "Vaš prethodnik gospodin Vrdoljak jučer je izjavio da investitori u Republici Hrvatskoj ne mogu ostvariti svoje investicije jer je 50 posto državnog područja zaštićeno te se na njemu ne može investirati. Podaci iz ovog dokumenta govore da mi nismo niti izvan niti daleko od svih drugih zemalja EU i piše ovdje da je to svega 10 posto. Hoćete li ga upozoriti da govori neistinu", upitao je Borić ministricu.

"Ministar je upoznat s Izvješćem i ta je njegova izjava vjerojatno izvučena iz konteksta", odgovorila je ministrica dodavši kako će se na temelju ovog izvješća raditi nova strategija prostornog uređenja Republike Hrvatske koja neće biti samo do 2020. godine, kako to radi Europska unija, nego za znatno dulje razdoblje, poručila je ministrica.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.