Mljekarstvo propada, a HBOR ove godine nije dao nijedan kredit za kupnju stoke

Ilustracija: Guliver Image/Getty Images

"IMATE dobre rezultate, no bavite se rizičnom proizvodnjom i ne možemo vam dati jamstvo za kredit“, kazali su u Hrvatskoj agenciji za malo gospodarstvo (HAMAG) Mladenu Šolčiću, i to nakon mjesec dana izgubljenih u očekivanju odgovora.
 
Kako piše Poslovni dnevnik, Šolčić je u skupini velikih proizvođača, godišnje u otkup daje više od 1,7 milijuna kilograma mlijeka. Odlučio je povećati proizvodnju jer to je, kaže, jedini recept za opstanak na sve turbulentnijem tržištu.
 
Ministarstvo poljoprivrede u prosincu 2013. s Hrvatskom bankom za obnovu i razvoj (HBOR) dogovorilo je program "Kreditiranje kupnje steonih junica, ženske teladi za daljnji uzgoj i uzgoja vlastite ženske teladi".
 
Novom kreditnom linijom planirana je nabava 8000 junica ne bi li se barem malo ublažilo dramatično urušavanje mliječnoga sektora. Naime, između po proizvodnji mlijeka rekordne 2009. i 2013. u klaonicama je završilo više od 46 tisuća krava, a otkup mlijeka pao je sa 675 na 504 milijuna kilograma.
 
Šolčić razliku od ostalih farmera nije pokleknuo, pokucao je u svoju poslovnu banku, gdje je u kratkom roku dobio kredit. Nema što skrivati, ističe, zadužio se 110 tisuća eura, otišao u Njemačku, gdje je kupio 68 prvoklasnih junica s kojima će, kaže, proizvodnju povećati za najmanje 30 posto.
 
Na izravan upit Poslovnog, koliko je dosad odobreno kredita za nabavu junica po kriterijima dogovorenim prošle godine s Ministarstvom poljoprivrede, iz ureda Uprave državne razvojne banke odgovaraju da "u 2013. nije otvorena nova kreditna linija."
 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.