Ministar zdravlja Rajko Ostojić u promotivnoj akciji: Svaki pregled koji se napravi na vrijeme spašava život

MINISTAR zdravlja Rajko Ostojić boravio je danas u Varaždinu i sudjelovao je u akciji 'Ruka nade za plavu vrpcu'. Kako bi potaknuli građane na vođenje brige o svome zdravlju te na otkrivanje bolesti raka debelog crijeva u samom početku obolijevanja putem testova invalidska društva ILCO iz Čakovca, Koprivnice i Varaždina, te Liga protiv raka i Zavod za javno zdravstvo Varaždinske, Međimurske i Koprivničko-Križevačke županije danas su u Varaždinu organizirali javno zdravstvenu akciju 'Ruka nade za plavu vrpcu'.

Građanima i članovima udruga obratio se ministar zdravlja Rajko Ostojić, koji je naglasio važnog redovitih kontrola.

"Svaki pregled koji se napravi na vrijeme spašava život. Stoga je poziv, napravite kolonoskopski pregled. To je danas definitivno, civilizacijski pomak i potez koji spašava život. Primjerice, cijeli niz bolesti se razvija iz polipa, najvažniji je karcinom debelog crijeva. Naravno, u svemu, pa i u tome, morate pokazati osobnim primjerom. Tako je meni, prije četiri godine obavljena kolonoskopija i imam pet godina jamstvo da mi se neće dogoditi ništa i sljedeće godine idem na kontrolni pregled", rekao je ministar Ostojić.

Ministar zdravlja naglasio je kako su javno zdravstvene akcije poput ove današnje u Varaždinu, izuzetno važne.

"Zaboravili smo na javno zdravstvene akcije. Zato će danas 70 građana dobiti dijagnozu raka i 36 će umrijeti od dijagnote raka, barem njih 30 posto se moglo otkriti na vrijeme. Zbog toga su javno zdravstvene akcije ekstremno važne. Ove smo godine, pored akcija otkrivanja karcinoma dojke i debelog crijeva uveli i akciju otkrivanja karcinoma grlića maternica. Javno zdravstvene akcije mogu bilo kome utvrditi dijagnozu raka, pa tako i meni, ali u izliječivoj fazi i to je poanta", zaključio je Ostojić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.