Miljević najavljuje ustavnu tužbu za slučaj HAC: Rokovi su prekoračeni, DORH ne može imati neograničeno vrijeme!

Foto: Arhiva

NAKON što je Vrhovni sud jučer preinačio odluku Županijskog, pa optužnica u slučaju HAC ipak nije podnesena nakon isteka zakonskog roka, odvjetnik jednog od osumnjičenih najavljuje ustavnu tužbu i tvrdi da nije moguće zakonske odredbe tumačiti na način da nema vremenskog ograničenja u kojem Državno odvjetništvo mora dovršiti istragu i podignuti optužnicu protiv osumnjičenih.

Odvjetnik Josipa Sapunara, Veljko Miljević, Media servisu je rekao kako priprema ustavnu tužbu. Prema jučerašnjoj odluci Vrhovnog suda, naime, optužnica protiv čelnika Hrvatskih autocesta Maria Crnjaka, Jurice Prskala i Josipa Sapunara te bivšeg predsjednika uprave Autoceste Rijeka-Zagreb Zlatka Korpara, podignuta je na vrijeme jer su rokovi propisani zakonom zapravo samo "instruktivni".

"Oni sad kažu da ti rokovi nisu prekluzivni, da nisu strogi zakonski rokovi već da su to takozvani instruktivni rokovi, odnosno nešto kao rokovi za održavanje procesne discipline. Ja mislim da dikcija zakona nije takva, da izričaj zakonskih normi iz članka 229. i 230. zakona nije takav i da se to tako ne može tumačiti", objašnjava Miljević.

Odvjetnik tvrdi da su rokovi u slučaju HAC bez dvojbe prekoračeni, čak i kada bi se rokovi za istragu i podizanje optužnice navedeni u ZKP-u tumačili maksimalno ekstenzivno. Stoga piše ustavnu tužbu.

"Naravna stvar. Tužbu u kojoj ćemo tvrditi da je takvim tumačenjem Vrhovnog suda povrijeđeno ustavno načelo, odnosno pravo na pravično suđenje koje uključuje i pravo na suđenje u razumnom roku. Pa ćemo ako treba malo i da Strasbourga i tako dalje".

Podsjetimo, državno odvjetništvo četvorku tereti za malverzacije u HAC-u u slučaju povezanom s Fimi medijom. Optužnicu je u lipnju prošle godine odbacilo Optužno vijeće, ustvrdivši da je podignuta prekasno što je izazvalo veliki skandal. DORH se tada žalio Vrhovnom sudu, a odluka više instance donesena je jučer.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.