Mesić traži izmjenu ugovora sa Svetom Stolicom: "Naši biskupi pljuju po narodu koji ih plaća"

Foto: Goran Mehkek/Cropix

BIVŠI predsjednik Stjepan Mesić rekao je jučer da Hrvatska treba krenuti u izmjenu ugovora sa Svetom Stolicom jer "biskupi govore javno s oltara da je ova vlast nenarodna, a budući da je izabrana na demokratskim izborima, time pokazuju da su i protiv hrvatskog Ustava, civilizacijskog dosega društva i demokracije i u direktnom sukobu s hrvatskom stvarnošću".

Mesić je to rekao u Perjasici, odgovarajući na novinarski upit misli li da je u Hrvatskoj ugrožena odvojenost Crkve i države, odnosno je li s inicijativom U ime obitelji uloga Crkve u javnom životu prevelika, javlja HRT.

"Ugovor se treba izmijeniti kako bi se svećenicima pomoglo da ne budu licemjerni"


"Budući da je na djelu brutalan napad na hrvatski Ustav, treba obavijestiti papu o tome pa predlažem predsjedniku Republike Ivi Josipoviću i Vladi da se obrate Vatikanu sa zahtjevom za izmjenom međudržavnog ugovora jer nije dobro da naši biskupi pljuju po narodu koji ih plaća i proglašavaju vlast koju je narod izabrao - nenarodnom", poručio je Mesić. Dodao je da treba ići u izmjenu ugovora s Vatikanom kako bi se pomoglo svećenicima da ne budu licemjerni jer će, kada budu raspolagali svojim novcem, lakše moći govoriti što god budu htjeli o vlasti i politici.

Mesić je u Perjasici nazočio otkrivanju obnovljenog partizanskog spomenika. Spomenik je otkrio poduzetnik i bivši poznati automobilistički as Goran Štrok, čime je odao počast Perjasičkom partizanskom odredu, žrtvama fašizma 1941.-1945., ali i osobno svom ocu i prvom komesaru tog odreda Izidoru Štroku.

Vijence su pod obnovljeni spomenik položili izaslanik predsjednika Republike brigadir Mirko Stošić, počasni predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske i bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, a pred spomen-kosturnicu saborski zastupnik i predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.