Merkel pozvala na "katastrofalnu" podjelu interneta

Foto: Hina

NJEMAČKA kancelarka Merkel poziva na povlašteni status pojedinih servisa u snažnom protuudaru na aktiviste koji zagovaraju neutralnost interneta.

Merkel je u Berlinu rekla da ključni servisi digitalne ekonomije zahtijevaju pouzdanu kvalitetu prijenosa podataka i da se zbog toga moraju tretirati drugačije od ostalih. 

"Internet koji je prijateljski prema inovacijama podrazumijeva garantiranu pouzdanost specijalnih servisa. Oni se mogu razviti samo kad su dostupni predvidljivi standardi kvalitete," kazala je kancelarka na konferenciji Digitalizacija Europe pa pozvala na "razdvajane servisa".

Merkel je rekla da bi specijalni servisi trebali raditi "iznad" postojeće infrastrukture interneta i da je način na koji će se to provesti u rukama Bruxellesa.

Udar na postojeći konsenzus

Zastupnica njemačkih socijaldemokrata (SPD) Petra Kammerevert za Local je komentirala kako će nakon govora biti teže pronaći zajedničko stajalište o neutralnosti interneta unutar EU.

"Ako Merkel u pregovore krene s pozicije koju je zacrtala danas, Vijeće Europe će imati velikih poteškoća u iznalaženju zajedničkog stava," rekla je.

Vijeće, kojeg čine vođe vlada svih članica EU, mora pronaći zajedničku poziciju za pregovore s Europskim parlamentom koji je u travnju odbacio prijedlog Europske komisije o "internetu s dvije brzine".


"U Europskom parlamentu postoji jasan stav velike većine. Specijalni servise bi trebali biti dostupni samo zatvorenoj grupi korisnika pod strogim uvjetima i kad kapacitet to dozvoli," rekla je Kammerevert, karakterizirajući poziv Merkel na "podjelu interneta" kao "katastrofalan".

Gubitak za demokraciju

Pobornici i zagovarači neutralnosti interneta u Njemačkoj tvrde da je Merkel svojim stavom ponovno pokazala da njena Kršćansko-demokratska unija (CDU) posustaje pred pritiskom lobista telekomunikacijskih tvrtki.

"Njezina izjava zauzima poziciju telekomunikacijskih kompanija. To nije neutralnost interneta koju mi želimo, već potez prema mreži s dva razreda u kojima prednost imaju oni s novcem," rekao je Markus Beckedahl, osnivač organizacije netzpolitik koja promiče slobodu interneta.

S navedenim se slaže i profesor  Leonhard Dobusch sa Slobodnog sveučilišta (Freie Universität) u Berlinu.

"Revolucionarna stvar na webu je da o njegovom sadržaju odlučuju svi i da svi imaju pristup tom sadržaju. Ako počnete bušiti rupe u neutralnosti interneta na način kako to sugerira kancelarka Merkel, on više nije demokratičan," kaže Dobusch.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.