Kerry i Zarif pregovarali su nebrojeno mnogo sati, Kerry je i ozlijeđen dolazio dogovarati sporazum

Foto: FAH

AMERIČKOM državnom tajniku Johnu Kerryju i iranskom ministru vanjskih poslova Mohamadu Džavadu Zarifu pripadaju najveće zasluge za prevladavanje razlika između Irana i šest svjetskih sila i postizanje sporazuma o iranskom nuklearnom programu.

Dvojica diplomata provela su nebrojene sate izravno pregovarajući i dijele kozmopolitsko stajalište, neuobičajeno za najviše političare Sjedinjenih Država i Irana, piše dpa.

John Kerry

Sedamdesetjednogodišnji američki državni tajnik poznat je kao vrlo vrijedan radnik, istodobno strog prema svojim suradnicima. Otkad je došao ne čelo State Departmenta 2013. posjetio je 60 zemalja i u posjetama raznim zemljama proveo ukupno oko godinu dana.

Kerryjeva predanost rješavanju zamršenog iranskog nuklearnog pitanja podsjeća na predanost kojom se posvećivao svojim prethodnim poslovima. Dok je bio demokratski senator u Massachusettsu Kerry je stekao vanjskopolitičko iskustvo vodeći osjetljive diplomatske misije u Afganistanu i u Pakistanu.

2004. kandidirao se za predsjednika, nastojeći slijediti put i načela svojeg političkog uzora Johna Kennedyja, no pobijedio ga je George W. Bush, među ostalim jer je njegovo ponašanje ocijenjeno prekrutim te se smatralo da je više okrenut prema svjetskim nego prema domaćim problemima. Politički protivnici tada su ismijavali njegov tečan francuski.

Kerry je vijetnamski ratni veteran koji je po povratku u SAD postao aktivist protiv rata.

Tijekom pregovora o iranskome nuklearnom programu pauze je koristio za vožnju bicikla. U svibnju je tijekom jedne takve pauze na pregovorima u Švicarskoj slomio nogu, no obećao je da će unatoč ozljedi nastaviti jednako predano raditi na iranskome pitanju što je i dokazao pojavivši se na pregovorima u Beču na štakama i s osobnim fizioterapeutom.

Mohamad Džavad Zarif

Elokventnost, engleski maniri i međunarodno iskustvo iranskoga ministra vanjskih poslova u suprotnosti je s osobinama političara koji su prije njega obavljali dužnost glavnoga iranskog nuklearnog pregovarača.

Otkad je Zarif 2013. postao glavni iranski diplomat, zapadni pregovarači o nuklearnim pitanjima prestali su se žaliti da moraju slušati dugačke političke govore prevedene s perzijskog.

Promatrači smatraju da pedesetpetogodišnji Zarif posjeduje idealne karakteristike za zaključenje pregovora o nuklearnom programu koji njegovu zemlju izvlače iz međunarodne izolacije.

Rođen u Teheranu, studirao je San Franciscu te doktorirao međunarodno pravo i političke znanosti na sveučilištu Denver. Od 2002. do 2007. bio je iranski izaslanik u Ujedinjenim narodima.

Tijekom boravka u New Yorku uspostavio je vrlo važne kontakte, među kojima i onaj s bivšim američkim državnim tajnikom Henryjem Kissingerom koji ga je opisao kao "inteligentnu, uljudnu, discipliniranu osobu" te ga smatra "zanimljivim sugovornikom".

Na domaćoj političkoj sceni Zarifov moderan način komuniciranja i korištenje društvenih mreža učinili su ga vrlo popularnim među mlađom iranskom populacijom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.