Kaos u Egiptu: Suci štrajkaju do povlačenja dekreta, tisuće ljudi na ulicama traže svrgavanje "faraona" Mursija

Foto: AFP

SUCI širom Egipta su najavili da će stupiti u štrajk iz protesta prema nedavnom dekretu predsjednika Mohameda Mursija kojim si je proširio ovlasti.

Dio sudova širom zemlje je najavio da će prestati s radom dok predsjednik ne povuče dekret koji, između ostaloga, Mursiju daje pravo da "svim sredstvima brani revoluciju", ali i ističe da ni jedan sud ne može opozvati njegove odluke.

Najmanje 200.000 prosvjednika okupilo se jučer na središnjem trgu Tahrir u Kairu, također zahtijevajući da predsjednik ukine nedavni dekret. Trgom koji je bio centar "arapskog proljeća" 2010. i 2011. godine orilo se: "Narod želi srušiti režim" i "Odlazi, odlazi". Prosvjednici optužuju Muslimansku braću da su lažljivci koji su ukrali revoluciju. Predsjednik tjera ljude u građanski neposluh, ističu prosvjednici na svojim transparentima.



Iako je glavni skup bio na trgu Tahrir, sukobi između nekoliko stotina mlađih prosvjednika izbili su u blizini gdje su prosvjednici na putu prema američkoj ambasadi bacali kamenje, a policija je uzvratila suzavcem. Jedan 52-godišnji muškarac je preminuo tijekom prosvjeda u Kairu i to je drugi smrtni slučaj te vrste otkad je donesen dekret. Pristaše Muslimanske braće najavili su svoje okupljanje u znak potpore Mursiju u drugom dijelu Kaira, ali su odustali jer žele izbjeći sukobe.

Između pristalica i protivnika predsjednika Mursija izbili su sukobi i u Mahali na sjeveru Egipta. Pripadnici dviju suprotstavljenih strana jedni su na druge bacali kamenje, a protivnici predsjednika su pokušali napasti sjedište Stranke slobode i pravde. Iz stranke su objavili kako je 80 njezinih pristalica u sukobima ozlijeđeno, a policiju su optužili da nije intervenirala.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.