Kako se zaštititi od komaraca?

Foto: Shutterstock

MJEŠTANI i lokalne samouprave, osobito u Slavoniji, u mjestima na rijekama, ističu da imaju velikih problema s najezdama komaraca.

Liječnica Tatjana Nemeth Blažić na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo uredila je i objavila informacije o komarcima te savjete za borbu protiv njih.

Komarci su široko rasprostranjeni kukci kojima je za razvoj neophodna voda. Razvijaju se u različitim vodama stajačicama, prirodnim i umjetnim, čistim i onečišćenim. Ženke ubadaju životinje i ljude i pritom sišu krv koja im je potrebna za razvoj jaja. Ubodima izazivaju kožnu reakciju s crvenilom i oteklinom koja svrbi. Komaraca na našem području ima ljeti, najaktivniji su i bodu u sumrak i svitanje, a neke vrste i tijekom cijelog dana. Kada su brojni, ometaju ljude u aktivnostima i odmoru. Ženka komarca nakon krvnog obroka polaže jaja na površinu vode ili na površine koje će biti poplavljene vodom. Životni ciklus im se odvija u četiri razvojna stadija (jaje, ličinka, kukuljica i odrasli komarac). Razvoj od jaja do odraslog komarca traje od jednog do nekoliko tjedana, a za prva tri stadija neophodna je voda.

U mnogim krajevima svijeta komarci su prenosioci različitih zaraznih bolesti, od kojih su neke teške i pogibeljne. Među poznatijim bolestima koje prenose komarci spadaju malarija, žuta groznica, Dengue i neki tipovi virusnih encefalitisa i dr. Te bolesti su prisutne u mnogim zemljama Afrike, Azije i Južne Amerike.

Sustavne mjere zaštite: Smanjenje brojnosti komaraca DDD mjerama


U Hrvatskoj se prema Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti sustavno provode mjere dezinsekcije - smanjenja brojnosti komaraca u okviru DDD mjera kroz osmišljene programe za određena područja. Mjere su prvenstveno usmjerene na asanaciju terena – uklanjanje legla komaraca (tj. voda stajačica) i uništavanje njihovih ličinaka, kemijskim i biološkim sredstvima.

Mjere za zaštitu u našoj okolini - dvorištu i okućnici

I vi možete doprinijeti uspješnosti mjera za smanjenje brojnosti komaraca. Budući da je voda neophodna za nastanak komaraca, važno je u svojoj okolini otkriti i ukloniti potencijalna mjesta gdje bi mogla nastati legla komaraca, a koja često ljudi nehotice sami stvaraju u svom okolišu.
Stoga je potrebno:

• održavati svoj okoliš (dvorišta, okućnice, vrtove...) čistim i urednim (uklanjati smeće i nepotrebne stvari, redovito kositi travu i uklanjati korov itd.)
• ukloniti nakupljenu vodu u vrtovima, dvorištima, na balkonima ili terasama - neisušene lokve, kanale, vodu u prirodnim udubljenjima u drveću, poplavljene površine i male stajaće vode
• ukloniti nepotrebne predmete u dvorištu – npr. odbačene bačve, neiskorištene posude za cvijeće, stare kante, stare autogume i sl.
• isprazniti ili čvrsto zatvoriti različite spremnike za vodu
• redovito prazniti vodu (barem jednom tjedno) iz tegli ili vaza i plitica (tanjurića) posuda za cvijeće i drugih nepokrivenih posuda svih vrsta koje mogu zadržavati vodu - da ne sadrže ustajalu vodu
• paziti da se voda ne nakuplja u raznim lokvama na tendama, ceradama, brodicama i sl.
• držati kišne žljebove i slivnike prohodnima i čistima
• fontane i ukrasna jezerca u dvorištu održavati čistim i protočnim
• septičke jame redovito održavati i držati zatvorenim (također, može se primijeniti i posebno ulje koje se može kupiti u poljoprivrednoj ljekarni jer na površni stvara tanki sloj koji onemogućava ličinkama disanje na površni)

Mjere za zaštitu u prostorima u kojima boravimo - u domu

• Postavite mreže ili gusto tkane zavjese na prozore i vrata – onemogućavaju ulazak komaraca u prostore gdje boravite
• Primijenite repelentno sredstvo – npr. aparatić s tabletama koji tjeraju komarce svojim za njih neugodnim mirisom

Osobne mjere zaštite

• Odjenite prikladnu odjeću (dugi rukavi i duge nogavice)
• Koristite zaštitne mreže koje se postave iznad kreveta ("mreže za spavanje" - guste mreže koje se prebacuju preko kreveta, dostupne su na tržištu)
• Nanesite na kožu repelente - sredstva koja odbijaju komarce svojim mirisom (pročitajte upute na ambalaži prije korištenja (!), pazite da ne dospiju u sluznice - oči, nos, usta, ili na oštećenu kožu i ne koristite ih prečesto). Od prirodnih repelenata učinkoviti su eterično ulje lavande ili sredstva na bazi citronele (mogu se kupiti u specijaliziranim trgovinama i ljekarnama).

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.