Juris Protecta: HRT treba likvidirati, sadašnje je stanje neodrživo, Radman je eksponent interesnih lobija

Foto: Arhiva

NEVLADINA organizacija Juris Protecta - Udruga za unapređenje pravosuđa u RH, poručuje kako "HRT treba likvidirati i osnovati novu javnu ustanovu za elektroničke medije u RH nakon donošenja novog Zakona o HRT-u".

"Većina kadrova na HRT-u potječe iz starojugoslavenskog, odnosno Tuđmanovog jednoumlja. S tim kadrovima je naprosto nemoguće ostvariti javnu televiziju, a još manje iz njihovih redova iznjedriti kadrove pogodne za rukovođenje javnim medijem. Stoga je nužno ugasiti sadašnji HRT i žurno poraditi na uspostavi javnih elektroničkih medija u RH. Sadašnje stanje je neodrživo. Naša Udruga je upozoravala da je aktualni glavni ravnatelj HRT-a eksponent interesnih lobija, a to se pokazalo i više nego što smo očekivali. Nažalost lobi predsjednika Države i SDP-a nije dopustio alternativno rješenje. Agonija na HRT-u traje više od od 20 godina i treba je jednom zauvijek prekinuti.

Nema sumnje da je potrebno donijeti novi Zakon o HRT-u koji je na tragu Zakona koji je usvojen u vrijeme Račanove Vlade. Potrebno je samo još neke detalje doraditi, pri čemu kao uzor može poslužiti zakonski okvir koji se primjenjuje za njemački Prvi (ARD) i Drugi (ZDF) program. Pri tome se 80 posto članova Vijeća bira izravno iz različitih društvenih skupina, a 20 posto članova su saborski zastupnici. To je model koji se već više od 50 godina pokazao vrlo uspješnim. Vijeće bira sva ostala upravna tijela HRT-a. Sadašnji model Zakona o HRT-u je povratak u najmračnija doba jednoumlja. Naš zahtjev je poduprijelo 2/3 građana RH. Peticiju o promjeni Zakona o HRT-u je do sad potpisalo približno 13.500 građana.

Predlažemo da sve političke i društvene snage izvrše pritisak na sadašnje političko vodstvo koje bi nakon ulaska u EU moralo otvoriti mogućnost slobode razvoja javnih elektroničkih medija u Hrvatskoj. U suprotnom ne vidimo razloga da građana RH plaćaju pretplatu za nešto što nije javni medij nego igračka političara i interesnih lobija. Apeliramo na građane da i dalje potpisuju gore navedenu Peticiju", poručuju iz Juris Protecte.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.