Index otkriva: Todorić i u 2013. dobio najveće poticaje, samo za Belje i Vupik do kraja lipnja 80 milijuna kuna od države!

Foto: Index

IVICA TODORIĆ već je godinama "kralj poticaja", a tron je zadržao i u 2013. godini. Iako službenih podataka o isplatama državnih potpora u 2013. godini za proizvodnu 2012. iz Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju još nema (ovih su dana tek objavljena detaljna izvješća za 2012. godinu), Index doznaje kako se u odnosu na lani poredak na vrhu tablice nije mijenjao.

Podsjetimo, u 2012. godini su kompanije koncerna Agrokor od države ubrale 143 milijuna kuna državnih poticaja, a čak tri Todorićeve tvrtke našle su se među pet onih koje su dobile najviše iznose - Belje kao prva sa 75,5 milijuna kuna, Vupik kao druga sa 31 milijun kuna te Pik Vinkovci na petom mjestu sa 16 milijuna kuna. I ranijih godina Todorićeve tvrtke dobile su ogromne poticaje - 2011. godine dobile su čak 174,2 milijuna kuna državnih poticaja, 2010. godine 153 milijuna kuna, a 2009. godine 151 milijun kuna.

Todorića nemoguće nadmašiti

Dok seljaci prozivaju ministra poljoprivrede Tihomira Jakovinu da se ogriješio o zakon zakidajući u potporama seljake i isplaćujući ih velikim korporacijama poput Agrokora, zbog čega su Ministarstvo poljoprivrede odlučili tužiti i Ustavnom sudu, iz Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju za Index pojašnjavaju kako je logično da veliki dobivaju najveće poticaje - jer se državne potpore dodjeljuje prema broju zemljišnih hektara i broju grla stoke. A s Todorićem se na tom polju nemoguće mjeriti.


Samo za Belje i Vupik u prvih šest mjeseci oko 80 milijuna kuna

Financijska izvješća Belja pokazuju kako je tvrtka, koja je prošlu godinu unatoč ogromnim poticajima završila u minusu od oko 100 milijuna kuna, samo u prvih šest mjeseci 2013. godine iz državnog proračuna dobila gotovo 40 milijuna kuna. Naime, poticaje se evidentira kroz stavku bilance "Potraživanja od države i drugih institucija" u kojoj za prvu polovicu ove godine stoji brojka od 37.266.323 kune. Za isto razdoblje Vupik u toj stavci broji 43.904.839 kuna.

Napominjemo kako se osim izravnih državnih potpora u istu stavku ubrajaju i potraživanje za nadoknade bolovanja od HZZO-a, potraživanja od mirovinskog osiguranja, potraživanja od lokalne samouprave, potraživanja za regrese, premije i stimulacije, potraživanje od Fonda za otkupljenu ambalažu te ostala potraživanja od državnih institucija pa će sve do zaključenja izvještaja o isplatama u 2013. godini biti nepoznanica koliko je točno koja od Todorićevih tvrtki dobila kroz stavku izravnih plaćanja, a koliko prema ostalim stavkama za isplatu državnih potpora.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.