I danas ekstremno vruće, Meteoalarm gotovo cijelu Hrvatsku obojio u crveno, no stiže i osvježenje

Foto: Meteoalarm

DIJELOVI jugozapadne i srednje Europe pod nemilosrdnim su utjecajem ekstremnog vala vrućine koji ni danas ne popušta. Jučerašnje temperature oborile su rekorde, piše Crometeo. Dobar dio Španjolske i Turske pržio se na temperaturama višim od 40 stupnjeva Celzijevih. Zaragoza je mjerila čak 44,5 stupnjeva, što je ujedno i apsolutni temperaturni maksimum za taj gradi.

Geneva je jučer mjerila 39,7 stupnjeva, što je također za taj grad temperaturni rekord. Stari je rekord iznosio 38.9 stupnjeva iz daleke 1921. godine. Inače apsolutni temperaturni rekord za Švicarsku iznosi 41.5 stupnjeva u mjestu Grono za vrijeme toplinskog vala 2003. godine.

Maksimalne temperature u BiH i Crnoj Gori danas su iznosile 39 stupnjeva, koliko je izmjereno u Mostaru i Podgorici. Austrija, Mađarska, Rumunjska i Albanija mjerile su do 38 stupnjeva, u slovenskom Črnomlju bilo je 36,5, dok su Italija, Srbija i Slovačka također mjerila temperature od 36-37 stupnjeva Celzijevih.

Poslijepodne stiže naoblačenje s pljuskovima i grmljavinom

Toplinski val pogodio je i Hrvatsku, živa u termometru ponegdje se penjala i do 38 stupnjeva Celzijevih, a takva je vrućina jako utjecala na biometeorološke prilike na hrvatskom području. Vruće će biti i danas, no temperatura bi se kasnije ipak mogla dosta spustiti.

Veći dio dana pretežno sunčano i vruće te vrlo vruće. Poslijepodne sa sjeverozapada postupno naoblačenje s pljuskovima i grmljavinom uz osjetan pad temperature zraka koje će zahvatiti najprije unutrašnjost, a navečer i sjeverni Jadran. Lokalno je moguće i jače grmljavinsko nevrijeme, osobito u sjeverozapadnim predjelima. Slab do umjeren jugozapadni vjetar poslijepodne će na kopnu okrenuti na sjeverni, mjestimice s jakim udarima. Na Jadranu će puhati slabo do umjereno jugo. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 33 i 38 °C, u gorju malo niža, donosi Državni hidrometeorološki zavod.

Meteoalarm gotovo cijelu Hrvatsku obojio u crveno

Meteoalarm ponovno je upozorio na ekstremne vrućine, pa je tako gotovo cijeli dio Hrvatske obojan crvenom bojom, što znači da će temperatura rasti preko 35 stupnjeva Celzijevih. Osim na opasno visoke temperature, Meteoalarm upozorava i na izražene pljuskove s grmljavinom koji bi ponajprije mogli pogoditi zagrebačko, riječko, karlovačko i gospićko područje.

Četvrtak bi ipak trebao donijeti svježije vrijeme, pa bi tako temperature u ponekim dijelovima zemlje mogle pasti i za 10 stupnjeva.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.