Hoće li se hrvatska ljevica ikada ovoga sjetiti? Francuska socijalistička vlada spušta namete na gorivo

FRANCUSKI premijer Jean-Marc Ayrault je obećao da će privremeno smanjiti namete na gorivo kako bi spustili cijene za vozače.

Rekao je da će uz privremeno spuštanje poreza uvesti i stalni mehanizam za reguliranje cijena goriva. Spuštanje cijena goriva, koje su u Francuskoj, ali i drugim europskim zemljama dosegle svoje rekordne razine, bilo je jedno od ključnih obećanja Socijalističke stranke tijekom predsjedničke i kampanje za parlamentarne izbore, piše AFP.

Hrvatska Vlada najavljivala da će povećati trošarine

Nakon kratkog "predaha", posljednjih tjedana su cijene goriva ponovno porasle, što je dodatno pogodilo Francuze koji se već bore sa stagnacijom ekonomije i manjim primanjima. Protiv snižavanja cijena su se bunile naftne kompanije koje su kazale da će ono dovesti do nestašice goriva.

Francuska vlada planira smanjiti poreze, iako će time sniziti prihode u proračunu i ugroziti cilj da deficit ove godine održe na 4,5 posto. Za razliku od francuske vlade, koju drži Socijalistička stranka, u Hrvatskoj je lijeva Kukuriku koalicija nedavno najavljivala da će trošarine povećati za 15 lipa, no od toga su odustali kada su cijene ponovno počele rasti.

Pomoći će nam tek kada cijena Eurosuper 95 prijeđe 12 kuna

Ministar Linić je kazao da trošarine neće povećavati dok najprodavaniji benzin Eurosuper 95 ne padne ispod 10 kuna za litru. No, za razliku od francuske, naša Vlada ne namjerava smanjivati trošarine i druge namete na gorivo. Kada je kriza sa cijenama bila na vrhuncu, najavljivali su da će reagirati smanjivanjem trošarina tek kada Eurosuper 95 prijeđe granicu od 12 kuna.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.