Govorite strane jezike? Evo prilike da svoje znanje dobro unovčite u institucijama Europske unije!

UKOLIKO dobro baratate stranim jezicima, evo prilike za vas. Europski ured za odabir osoblja (EPSO) prije nekoliko dana je objavio natječaj za zapošljavanje novih prevoditelja, konferencijskih prevoditelja i pravnika lingvista.

Informacije o natječaju su objavljene na internetskoj stranici www.eu-careers.eu, a rok za podnošenje prijava putem te internetske stranice je 24. srpnja 2012. Kada su u pitanju prevoditelji, kandidati moraju imati sveučilišnu diplomu iz bilo kojeg područja, izvrsno vladati hrvatskim jezikom, vrlo dobro poznavati engleski ili njemački ili francuski te još jedan službeni jezik EU-a.

Kandidati za konferencijske prevoditelje moraju imati sveučilišnu diplomu i/ili iskustvo iz konferencijskog prevođenja, pri čemu hrvatski jezik mora biti jedan od tri jezika kojima se služite u "jezičnim kombinacijama". Postoje mjesta za početnike (stupanj AD5) i iskusne tumače (stupanj AD7).

Kada su u pitanju pravnici lingvisti, za prijavu je potrebna diploma hrvatskoga pravnog fakulteta. Kandidati moraju savršeno vladati hrvatskim jezikom, pisanim i govornim (na razini materinskog jezika ili sličnoj). Osim savršenog poznavanja hrvatskog, morate temeljito poznavati najmanje dva jezika EU-a (engleski, francuski, njemački, talijanski, španjolski).

Natječaja će biti još

Europska komisija i ostale institucije EU-a imaju namjeru zaposliti 70 hrvatskih prevoditelja, 35 konferencijskih prevoditelja i 47 pravnika lingvista. Pritom valja imati na umu kako je ovo tek prvi krug raspisivanja ovakvog natječaja, jer je u planu još nekoliko sličnih natječaja za lingviste, počevši od druge polovice godine.


Osim toga, bit će raspisani natječaji i za asistente, administratore, stručnjake u pojedinim sektorima, stažiste i srednji menadžment, saznaje se na stranicama Ministarstva vanjskih i europskih poslova. Valja imati na umu kako ne postoje precizne propozicije oko toga koliko hrvatskih državljana mora biti zaposleno u institucijama EU-a. S obzirom na primjere drugih zemalja, kada se u obzir uzme broj stanovnika, očekuje se kako bi posao u raznim institucijama EU-a, a prvenstveno u Europskoj komisiji, moglo naći oko 450 Hrvata.

Velika plaća, velik interes


Ovisno o njihovom uspjehu i sposobnostima, taj bi se broj mogao i povećavati, jer će se za mnoga mjesta naši državljani "tući" sa stranom konkurencijom. Nema dvojbe da će interes za ova radna mjesta pri tijelima uprave EU-a biti velik, jer je riječ o dobro plaćenim poslovima, gdje osnovna plaća u pravilu prelazi nekoliko tisuća eura.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.