Francuska i Njemačka traže minimalni korporativni porez na čitavom teritoriju EU

Foto: Hina

FRANCUSKA i Njemačka traže uvođenje minimalnog korporativnog poreza na čitavom teritoriju EU, doznaje Handelsblatt.

Razgovori direktno utječu na zemlje koje slove kao "porezne oaze", odnosno na Irsku, Luxembourg i Veliku Britaniju koja traži povratak dijela suverenosti predane EU.

Britanska prva reakcija na ekskluzivno izvješće je prijetnja vetom, javlja Telegraph. "Mi već dugo imamo stav o harmonizaciji poreza, i mi takav potez ne podupiremo," izjavio je glasnogovornik Downing Streeta.

Dužnosnici EU će u srijedu razgovarati o "poreznim oazama" i stvaranju "poštenog, transparentnog i rastu naklonjenog" sustava korporativnih poreza. Rasprava će se voditi na Zboru povjerenika, forumu koji služi za razmjenu ideja.

Službena objava u lipnju

Njemački poslovni list Handelsblatt piše da će službena objava o temeljnom korporativnom porezu za čitav teritorij EU uslijediti u lipnju.  

"Njemačka i Francuska traže minimalnu vrijednosnu razinu; mi reagiramo na to," izjavio je neimenovani izvor iz Komisije. 

Britanija ima najniži korporativni porez (20 %) među članicama G7 i nudi ponajbolje korporativne uvjete na zapadu EU. Ukoliko bude usvojena, harmonizacija će utjecati i na Irsku, gdje tehnološki divovi uživaju "simbolični porez" od 12.5 posto. Luxembourg pak ima specijalni i specijalno niski porez od 5.7 posto na intelektualno vlasništvo i tantijeme.

Za usporedbu, Francuska ima korporativni porez od 33 do 36.6 posto, a Njemačka od 30 do 33 posto.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.