Dva vandala divljala i razbijala po vlaku, fizički napala konduktera i ukrala mu torbu

Foto: Hina

ZBOG napada na konduktera i razbijanja u vlaku, uhićeni su 21-godišnjak i 22-godišnjak, kojima je istražni sudac u utorak odredio mjesec dana istražnog zatvora, izvijestila je u srijedu na konferenciji za novinare sisačko-moslavačka policija.

Oni su u nedjelju nešto iza ponoći na željezničkom kolodvoru u Gornjoj Gračenici nedaleko od Popovače razbili 16 stakala na jednom putničkom vagonu, a nakon toga su u kupeu zatekli konduktera kojeg su fizički napali, uzeli mu konduktersku torbu i pobjegli iz vlaka. Kondukteru je pružena liječnička pomoć, a šteta na vagonu procjenjuje se na 10.000 kuna.

Počinitelje je policija pronašla uz pomoć psa tragača, a nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja protiv obojice je podnijela kaznene prijave zbog razbojništva i oštećenja tuđe stvari.

Istražni sudac Županijskog suda u Sisku odredio im je mjesec dana istražnog zatvora.

Sindikat upozorava na sve učestalije napade na konduktere

Sindikat hrvatskih željezničara (SHŽ) u srijedu je oštro osudio sve učestalije napade na konduktere, zatraživši izmjenu zakona i postroženje sankcije za nasilnike, kao i da se napad na konduktera tretira kao napad na službenu osobu.

Predsjednik SHŽ-a Ivan Forgač pozvao je na konferenciji za novinare Upravu HŽ-a Putnički prijevoz i policiju da ih zaštiti, te najavio da će se sindikalci obratiti i zastupnicima Hrvatskog sabora, Vrhovnom i Ustavnom sudu.


Nisu isključeni ni prosvjedi jer su napadnuti djelatnici prepušteni sami sebi i trpe gubitke, a zbog bolovanja primaju smanjenu plaću, ostaju bez dnevnica i putnih troškova. Poslodavac im ne želi isplatiti izgubljenu dobit i ne pruža podršku, upozorio je Forgač.

Tvrdi da je poslodavac "izuzetno oštar prema kondukterima" od kojih traži naplatu vozne karte pod svaku cijenu, a pronađe li kontrola putnika bez karte kondukteri dobivaju opomenu pred otkaz, pa rade pod velikim pritiskom.

Nasilnici koriste trenutak kad kondukter izlazi i vlaka kako bi strojovođi dao signal za polazak te prelaze iz vagona u vagon izbjegavajući naplatu vozne karte. Zbog visoke kazne od 500 kuna na sve moguće načine pokušavaju izbjeći naplatu i ne prezaju ni od fizičkih napada na prometno osoblje.

Dopredsjednik SHŽ-a Franjo Jularić upozorio je na problem smanjenja broja djelatnika radi rezanja troškova, pa jedan kondukter dolazi na devet vagona, umjesto prijašnjih dvojice. To predstavlja velik problem na rizičnim i visokofrekventnim linijama zbog nemogućnosti da se sami brane od napadača.

Potrebna je prevencija jer je problem sve izraženiji u zadnje dvije godine, kaže Jularić, a napadi na djelatnike najučestaliji su oko Ivanić grada i na linijama prema Slavoniji.

Kondukteri strepe hoće li ponovno biti napadnuti


Svoje neugodno iskustvo iznio je kondukter Dragan Brkić koji je napadnut 29. studenoga u putničkom vlaku na relaciji Zagreb - Novska, između stajališta Voloder i Moslavačka Gračanica, kada su ga napala dva huligana stara oko 20-ak godina nakon što ih je zatražio da plate voznu kartu.

Fizički su ga napali i oteli mu torbu s voznim kartama i utrškom te pobjegli, a prethodno su porazbijali prozore na vagonu i otuđili vatrogasni aparat i čekić. Policija je pronašla počinitelje, rekao Brkić koji je zbog zadobivenih ozljeda zatražio liječničku pomoć i nalazi se na bolovanju.

Kondukter Marijan Jurić napadnut je 18. studenoga na stanici u Ivanić gradu, kada je pokušao spriječiti trojicu nasilnih dvadesetogodišnjaka u alkoholiziranom stanju da se bez vozne karte ukrcaju u vlak. Bacili su ga na tlo, a pri padu je zadobio ozljede. Pružena mu je liječnička pomoć, dao je izjavu policiji i misli da su počinitelji pronađeni.

Obojicu nakon povratka na posao očekuju strepnja i neizvjesnost hoće li ponovno biti napadnuti, rečeno je na konferenciji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.