Dužnička kriza gura eurozonu u recesiju: Oporavak stiže tek 2013. godine

GLAVNI vodeći pokazatelji i povjerenje potrošača ponovno su se značajno poboljšali. Premda se očekuje usporavanje globalnog rasta te rizici za pad cijena još uvijek postoje zbog krize državnog duga, dublja recesija nije na pomolu. Situacija je slična na tržištima u nastajanju, uz usporavanje rasta.

"U prvom tromjesečju 2012. rizici su značajno smanjeni. Premda su se počeli pojavljivati znakovi ekonomske stabilizacije u eurozoni, nismo još opozvali upozorenje. Dužnička kriza i dalje je problem. Nasuprot pozadine dužničke krize, prinosi na referentne obveznice ostaju na niskoj razini te su dionice tvrtki kojima se trguje na međunarodnom tržištu i zlato još uvijek privlačni," rekao je Fritz Mostböck, voditelj Odjela za istraživanja Erste Grupe.

"Selektivno investiranje ostaje naša preporučena strategija. Sveukupno, postoje prilike na nekim tržištima vrijednosnica (SAD, regija SIE, djelomično zemlje BRIC-a) i u određenim sektorima i vrstama imovine kao što je zlato," dodao je g. Mostböck.

Eurozona će ući u "blagu recesiju"

Dok se ekonomija nastavlja oporavljati u SAD-u, postoje oprezni znakovi stabilizacije u eurozoni. Povjerenje potrošača ponovno je naraslo, a vodeći pokazatelji ostaju višeznačni. Glavne države eurozone trebale bi uskoro moći napraviti prve korake na putu prema oporavku. U Španjolskoj i Italiji to će trajati duže zbog činjenice da je stopa nezaposlenosti u ovim zemljama još uvijek u porastu. Više od svega, dužnička je kriza ono što će nastaviti opterećivati Europu još dugo vremena. Nakon blage recesije u eurozoni, rast bi trebao ponovno krenuti u pozitivnom smjeru u 2013. godini. Međutim, još nema znakova da će to smanjenje duže potrajati.


Euro i američki dolar – Koji je jači?

Likvidnost koju je osigurala Europska središnja banka imala je po mišljenju stručnjaka iznenađujuće jak blagotvoran učinak što se tiče dužničke krize. Euro je također profitirao od toga. Međutim, fer vrijednost eura u odnosu na dolar ostaje 1,27. "Pozitivniji izgledi rasta u SAD-u također upućuju na jačanje američkog dolara tijekom godine," objasnila je Mildred Hager, analitičarka fiksnih prihoda u Erste grupi.

Zlato još uvijek jarko sjaji

Ovaj plemeniti metal pokazao je jasan pozitivan trend u prvom tromjesečju 2012. godine, objašnjavaju stručnjaci. Vrijednost mu je povećana za posto. Prema mišljenju stručnjaka, ključni faktori koji su doveli do povećanja vrijednosti zlata na tržištu i dalje su na snazi pa se ne očekuje da bi se ovaj dugoročni trend mogao prekinuti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.