Dužan više od milijardu kuna: Kerum ostao bez novca, zatražio predstečajnu nagodbu!

Foto: Ante Čizmić/Cropix

JE LI KERUM ostao bez novca za namirenje vjerovnika koji traže stečaj propalog Kerum d.o.o.? Čini se da jest.

Na jučer održanom ročištu na Trgovačkom sudu u Splitu povodom zahtjeva jednog od vjerovnika, odvjetnički ured koji zastupa Kerum d.o.o. izvijestio je, naime, sud da su zatražili predstečajnu nagodbu, i to početkom ovog tjedna. Kako je zatražena nagodba, vjerovnik koji je zatražio stečaj, ostao je kratkih rukava, a tako će biti, čini se, i sa svima ostalima kojima je Kerum d.o.o. ostao dužan 60-ak milijuna kuna.

Plaćao jednog po jednog, ali neće više

Kerum je dosad isplaćivao vjerovnike koji su tražili stečaj. Svoje je dobilo prvi pet, šest vjerovnika koji su zatražili stečaj. Činilo se da će tako Kerum nastaviti u nedogled, no takav način isplate prekinut je zahtjevom za predstečajnom nagodbom. Čim je nagodba, znači da vjerovnici neće moći realizirati svoja potraživanja u cijelom iznosu, kao prvi sretnici koji su se dosjetili zatražiti stečaj Kerum d.o.o.

Što bi platio, kada se može nagoditi?

Mnogi sumnjaju da je Kerum zatražio nagodbu kako bi kupio nešto vremena, a možda je zbrojio dva i dva pa zaključio da mu se nagađanje više isplati nego podmirivanje obveza u cijelom iznosu.

Neva Kerum, druga Kerumova firma namijenjena hotelijerskom biznisu, nagodbu je već zatražila sredinom lipnja, a što i ne čudi, s obzirom na ukupne obveze od čak 541 milijuna kuna!

U svakom slučaju, vrlo očekivano, Kerum je odbio komentirati zahtjeve za nagodbom. Nije iznenađenje, s obzirom da ni prije nije bio spreman govoriti o svojim dugovima koji su dosegli astronomske proporcije.

Potraživanja vjerovnika samo kap u moru Kerumovih dugova

Dug vjerovnicima Kerum d.o.o. samo je kap u moru brojnih potraživanja. Svoje traži Hypo banka koja je blokirala Adriatic d.d., firmu za izgradnju Marjana. Blokada od 300 milijuna kuna prelila se i na jamce, tvrke Neva i Kerum d.o.o.

Založno pravo na hotel osim banke ima i bivša supruga Anka, i to u visini 72 milijuna kuna, koliko je opterećen hotel Central kojeg je dobila u rastavi. Kerum je trebao skinuti hipoteku, to nije učinio pa je bivša opteretila njegovu nekretninu.

Zaba je, pak, upisala hipoteku od 25 milijuna eura na Joker kao osiguranje za povrat kredita. Državi je Kerum d.o.o. ostao dužan 26 milijuna kuna poreza...

Dug zbog kojeg Keruma sigurno boli glava

Kada se sve zbroji, ispada da tri Kerumove glavne firme, Neva, Adriatic i Kerum duguju po raznim obvezama više od 1,3 milijarde kuna!

Neva je u predstečajnoj nagodbi iskazala dug od 541 milijun kuna, Adriatic na kraju 2012. godine ima obaveze u visini od 191 milijun kuna, a Kerum d.o.o. dugoročna zaduženja od 391 milijun, dok kratkoročna iznose 208 milijun kuna. Sasvim dovoljno da Keruma zaboli glava.

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.