Državi duguje više od šest milijardi dolara: Jerome Kerviel najzaduženiji je čovjek na svijetu

ON JE SPOSOBAN zaraditi milijune dolara bez da itko za to zna. Može provoditi "izmišljene" transakcije putem e-mailova poslanih s hakiranih računala. Ne gubi uvijek novac, ali kada mu se "zalomi", gubi mnogo. Jerome Kerviel je trenutno najzaduženiji čovjek na svijetu, s dugom većim od 6 milijardi dolara koji je "zaradio" na prijevarama francuske banke Societe Generale tijekom 2007. i 2008. godine. Uz to, osuđen je i na trogodišnju kaznu zatvora.

Najveća bankarska prijevara u francuskoj povijesti

Kerviel je, prema pisanju Quartza, francusku banku koštao nevjerojatnih 73 milijarde eura, koje je prisvojio kroz ilegalne transakcije, hakiravši tuđa i bankovna računala. Osuđen je za zloupotrebu povjerenja, pronevjeru i unos krivotvorenih podataka u informatički sustav. Presuda je donesena 2010. godine na što se broker žalio, no prije nekoliko dana žalba mu je odbijena.

Kerviel je u francuskoj banci bio zadužen za trgovanje dionicama. Njegova zadaća bila je ulaganje u dionice na europskoj burzi, i zatim prodavanje istih po većoj cijeni. Ipak, da bi "zaradio" već spomenute 73 milijarde eura, Kerviel je morao ulagati mnogo, da bi dobio mnogo. Jedno vrijeme mu je išlo, ali u trenutku kada je njegova prijevara otkrivena, već je nagomilao višemilijunski dug.

Kervielove bankarske prijevare otkrivene su u siječnju 2008. godine. Izbijanjem globalne financijske krize na vidjelo je izašlo da je Kerviel u svoje burzovne transakcije ulagao mnogo više novca nego što je smio, na što su svi u banci žmirili dok je zarada bila velika. Kad je tržište puklo, čitav gubitak pripisan je njemu.

Kerviel zasigurno nije prvi trgovac koji je svoju tvrtku oštetio za goleme svote novca, niti je posljednji. Sve dok poslodavci ne pronađu adekvatan način kako kontrolirati svoje zaposlenike, posebno one koji u rukama kontroliraju ogromne količine novca, stručnjaci se slažu kako će se ovakve prijevare i dalje gomilati, kao i izgubljene milijarde, a ljudi poput Kerviela bit će sve više.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.