Država mu neće obnoviti poplavljeni dom: Zapalit ću ono što mi je ostalo i odlazim

Ilustracija: FAH

MARKO BRČINA jedan je od vlasnika kuće u Račinovcima, mjestu koje je prošle godine pogodila strašna epidemija poplava te uništila sve što su ljudi tamo godinama gradili. Kako bi osigurao egzistenciju za obitelj i desetero djece, razvojačeni hrvatski veteran otišao je u Rijeku, iznajmio stan i počeo raditi. U Račinovce se vraćaju kad god imaju mogućnost, no budući da su mještani koji u svojim kućama borave tek nekoliko mjeseci godišnje ispali iz programa obnove, obitelji poput njegove nemaju se kuda vratiti, ne mogu se vratiti na ono što je njihovo.

Načelnik općine Drenovci Jakša Šestić već je upozoravao na problem uskraćivanja prava na obnovu ljudima koji su bili prisiljeni otići iz sela i pronaći privremeni posao u većim gradovima. Radi se o zaista nerazvijenom i zapostavljenom području Hrvatske, bez ikakvih šansi za zapošljavanje, piše Glas Slavonije.

Zbog toga što je privremeno zaposlen u Rijeci i tamo živi, nema pravo na obnovu doma

"Obnova se odvija sukladno Zakonu o saniranju posljedica katastrofe na području Vukovarsko-srijemske županije. No problem je što su oni mještani koji privremeno, pa i nekoliko mjeseci godišnje, borave u svojim kućama, ispali iz programa obnove, iako im je to jedina nekretnina koju posjeduju. Kuće im nisu obnovljene i te obitelji više nemaju kamo doći ni kamo se vratiti, a takvih je slučajeva na ovom području dosta, što je vrlo zabrinjavajuće", kazao je Šestić.

Marko Brčina s početka ove priče ogorčen je ovakvom odlukom, nakon puknuća nasipa njihov je dom poplavljen i uništen, a pravo na obnovu im je uskraćeno. U Račinovce su dolazili svakog slobodnog trenutka, no tamo više nemaju što tražiti.

"Sve sam pokušao, žalio se resornom ministarstvu, obilazio institucije, slao dopise, upozoravao na strašnu nepravdu i samo tražio ono što mi pripada, da mi obnove našu obiteljsku kuću u koju smo uložili cijeli svoj život, ali uzalud. Svagdje sam nailazio na zatvorena vrata, još su me i ismijavali. Nitko nije mario za ono što pričam jer tuđa rana nikoga ne peče - očajan je Brčina.
Nekoliko je godina proveo u ratu, ali posljednjih mjeseci, kaže, proživljava najteže dane u životu. Zbog nepravde, očaja i beznađa u koje je dovedena njegova obitelj razmišljao je i o tome da digne ruku na sebe. Sol na ranu, kaže, stavila mu je građevinska tvrtka koja gradi kuću njegovu susjedu. Temelje je, tvrdi Marko, postavila na samoj međi i sada bi on trebao rušiti svoj “ajnfort” kako bi susjedima osigurao dovoljno prostora za komociju, što je izvan svake pameti."

Jedini u selu nisu dobili ni vodu

"Mi jedini u selu nismo dobili ni gradsku vodu, na lokalni su vodovod u selu priključivali sve živo, ali ne i kuću Marka Brčine. Iz kojeg razloga, odgovor nisam dobio. Zadnja stanica bila mi je odlazak u Zagreb, upravo izlazim iz Gajeve, sve sam prijavio USKOK-u, počevši od ministrice Anke Mrak-Taritaš, vinkovačke građevinske tvrtke do predsjednice mjesne zajednice i osoba koje su u moje ime potpisivale i uzimale donacije, od zimnice do bijele tehnike… Ali bojim se da i od toga neće biti ništa. Žalosno je, bolno i poražavajuće kada te sustav na pravdi Boga ismijava", ispričao je.

"Nemamo više kamo, kuća gdje smo u Rijeci imali unajmljen stan prodana je, naša uništena obiteljska kuća u Račinovcima za državu ne postoji i mi se nemamo gdje prijaviti. Zbog prave noćne more koju proživljavamo odlučio sam sa suprugom i djecom zauvijek napustiti Hrvatsku. U mojoj domovini i mome selu, za koje sam se borio, za mene više nema mjesta. Još ću samo jednom, za dva-tri tjedna doći u selo, zapaliti ono što mi je ostalo u dvorištu i nikada više nogom neću kročiti u Račinovce", zaključio je Brčina te dodao kako zauvijek odlazi sa sinovima u Austriju, odakle će otići u Njemačku, tražeći novi početak.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.