Dodijeljeno 71,5 milijuna kuna za projekte malih i srednjih tvrtki, Maras u 2014. najavio deset puta veće potpore

Foto: Ranko Šuvar/Cropix

"SVI koji imaju konkurentan proizvod na tržištu mogu očekivati pomoć od države", poručio je ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras na uručenju ugovora teških 71,5 milijuna kuna za male i srednje domaće tvrtke u sklopu mjera B1 resornog ministarstva i HAMAG Investa.

Komentirajući nedavne seljačke prosvjede ministar Maras poručio je da je odzvonilo nekadašnjem modelu podjele novca kojim se ne stvaraju nove vrijednosti. Dokaz tome su upravo potpisani ugovori za 103 projekta iz prerađivačkog i IT sektora koji bi, po završetku, uz nabavu nove opreme i razvoj novih proizvoda, u ovoj i idućoj godini trebali otvoriti 1.001 radno mjesto.

Anita Cvetnić iz Poslovne inteligencije, gdje planiraju 30-ak djelatnika, uvjerava da su potpore otišle na prave adrese. "Sigurna sam da će ta sredstva, kao i realizacija naših projekata, u tržišnoj utakmici osigurati našim firmama daljnji rast, pozitivno poslovanje, rast zaposlenosti kao i ukupan utjecaj malog i srednjeg poduzetništva i obrtništva na ukupno gospodarstvo Hrvatske", istaknula je Cvetnić na današnjoj podjeli ugovora u Ministarstvu poduzetništva i obrta.

Najviše potpora otišlo u Zagrebačku, Virovitičko-podravsku i Međimursku županiju

Potpore prosječno iznose 700 tisuća kuna. Najviše ih je otišlo u Zagrebačku, Virovitičko-podravsku i Međimursku županiju, većinom za nabavu opreme i razvoj novih proizvoda, a poduzetnici su pri tom trebali uložiti 50 do 80 posto vlastitih sredstava. S krajnjeg juga, Like i Požeško-slavonske molbi nije ni bilo. Za resornog ministra minus je to Gospodarske i obrtničke komore.

"Nije dovoljno staviti na web stranicu obavijest ministarstva. Morate biti osposobljeni da pomognete poduzetnicima, jer na kraju oni vas za to plaćaju. Ili ćemo odabrati drugačiji model u kojem će oni sami birati kome će platiti, na koji način i žele li uopće plaćati komorski doprinos koji sada plaćaju. A to nije malo", poručio je Maras čelništvima komora.

Financirani projekti potvrdili su vitalnost malog poduzetništva, smatra i predsjednik Uprave HAMAG Investa Darko Liović. "Da imaju dobre i kvalitetne projekte, jer je od 71,5 milijuna kuna 48 milijuna dodijeljeno malim poduzetnicima, dok je preostalih 23,5 milijuna dodijeljeno srednjim poduzetnicima", naveo je Liović.


Tijekom rujna Maras je najavio novi natječaj od 30 milijuna eura, prvi iz programa Europske unije, namijenjen tvrtkama u proizvodnji i turizmu u kojem će, također uz učešće, poduzetnici moći povući do maksimalno 6 milijuna eura.

"Plan Vlade je u idućih 6 godina, uz EU potporu, za razvoj malog i srednjeg poduzetništva, usmjeriti ukupno milijardu eura", najavio je resorni ministar koji pri tom očekuje snažni angažman komora u pomoći poduzetnicima u pripremi kvalitetnih projekata.

Maras: Poduzetnicima u 2014. deset puta veće potpore

U idućoj godini bespovratne potpore poduzetnicima bit će deset puta veće nego 2013. godine, najavio je ministar Gordan Maras nakon natječaja HAMAG Investa i podjele 71 i pol milijuna kuna za 103 tvrtke. U svjetlu nedavnih seljačkih prosvjeda poručio je da se državnom novcu i dalje mogu nadati oni s konkurentnim tržišnim proizvodom, koji žele izvoziti i zapošljavati.

"I to je vrlo jasna poruka hrvatske Vlade svima onima koji i proteklih dana traže potpore, a na osnovu tih potpora imamo manje proizvodnje nego smo imali jučer. Govorim o industrijama, koje su dobivale milijarde zadnjih 10, 15 godina. Radi se o 30, 40, 50 milijardi kuna, koje nažalost danas moraju prolaziti restrukturiranje i ne stvaraju novu vrijednost. Ove sve tvrtke će sljedeću godinu stvarati novu vrijednost", rekao je Maras na podjeli ugovora za deset od ukupno 103 male i srednje tvrtke koje su na natječaju HAMAG Investa zahvaljujući projektima dobile financijsku potporu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.