Direktne strane investicije u Europi: Srbija 5. po broju novootvorenih radnih mjesta, Hrvatska se ni ne spominje

Ilustracija: freeimages.com 

Europa ponovno postaje atraktivna stranim ulagačima, pokazuje najnovije istraživanje konzultantske kuće Ernst & Young.
 
Prema istraživanju, Velika Britanija i Njemačka i dalje su najatraktivnije zemlje za strane investicije, dok istočna Europa počinje zaostajati.
 
SAD je i dalje najveći investitor u Europi, ali rastu i ulaganja zemalja BRIC-a.
 
Usprkos tome što Europa tek izlazi iz recesije, 2013. godine zabilježen je rekordan broj direktnih stranih investicija. Prošle godine zabilježeno je 3.955 projekata, što je porast od 4% u odnosu na 2012. godinu. Zahvaljujući tim ulaganjima otvoreno je 166.300 novih radnih mjesta, dva posto manje nego u 2012.
 
Broj projekata                                                                     Broj otvorenih radnih mjesta (tis.)
 
"2013. bi mogla biti prekretnica za Europu što se tiče gospodarskog povjerenja i investicijskih odluka, nakon što je u mnogim zemljama završila maratonska recesija", komentira Marc Lhermitte, autor izvješća.
 
Na prvom mjestu po investicijama nalazi se Velika Britanija, koja je prošle godine zabilježila  ukupno 799 inozemnih investicijskih projekata, 15 posto više nego u 2012.
 
Na drugom je mjestu Njemačka sa 701 projektom, što je 12 posto više nego u 2012., a na trećem Francuska s 514 projekata, devet posto više nego u godini ranije.
 
Susjedna Srbija nalazi se na 13. mjestu sa 63 projekta, što je pad od 19% u odnosu na 2012. kada je realizirano 78 projekata. Hrvatska se u izvješću ne spominje.
 
Velika Britanija je bila na vrhu i po broju novootvorenih radnih mjesta zahvaljujući inozemnim investicijama, uz otvorenih 27.953 novih radnih mjesta, osam posto manje nego u 2012. Slijedi Francuska s otvorenih 14.122 novih radnih mjesta, čak 34 posto više nego u 2012.
 
Među pet vodećih europskih zemalja po broju novootvorenih radnih mjesta zahvaljujući inozemnim ulaganjima našla se i Srbija, s otvorenih 12.179 novih radnih mjesta, 18 posto više nego u 2012.
 
Broj projekata                                                                     Broj otvorenih radnih mjesta
 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.