Čović uzvratio Bandiću: Loše poslovanje Holdinga rezultat je loših odluka Gradske uprave

Foto: Zagrebački holding

ZAGREBAČKI holding je naljutila analiza Javnog instituta za javne financije, koji je njegovo poslovanje ocijenio lošim, te pozvao na restrukturiranje. Predsjednik uprave Zagrebačkog holdinga Ivo Čović analizu smatra smiješnom i sramotnom.

"Nije smisao diskvalificirati autore i Institut. Budući da se radi o javnom Institutu dobro bi došla javna isprika. Međutim, smisao je pozvati Institut da doradi svoj rad, jer ovaj grad zaslužuje jednu kvalitetnu analizu. Ovo što su napravili svakako nije to", rekao je Čović.

"Nažalost zbog činjenice da imamo lošu politiku financiranja i uređenja javnog prijevoza, sam ZET je generirao gubitak od milijardu i 300 milijuna kuna"

Iako se nije htio osvrtati na packe gradonačelnika Milana Bandića, koji je nedavno Holding optužio za nesposobnost, Čović nije izdržao. "Sudbina Holdinga uvelike ovisi o ponašanju Gradske uprave, i kad je dobra i kad nije dobra", naglasio je Čović te dodao kako većina Holdingovih podružnica posluje pozitivno.

"Stvara se jedan krivi dojam u javnosti o financijskoj situaciji Holdinga. Imamo problema, ali su koncentrirani u nekoliko poslovnih segmenata. I uglavnom je to rezultat odluka Gradske uprave u prethodnom razdoblju i u ovom trenutku", kaže Čović te dodaje kako je najveći problem funkcioniranje javnog prijevoza.

"Naš poslovni rezultat gotovo u cijelosti je rezultat loše politike Grada prema javnom prijevozu u gradu. Nažalost zbog činjenice da imamo lošu politiku financiranja i uređenja javnog prijevoza, sam ZET je generirao gubitak od milijardu i 300 milijuna kuna", ističe šef Holdinga.

"Ne postoji niti jedan bitan poslovni problem koji je danas lošiji ili problem koji se pojavio otkad gradonačelnika nema u skupštini Društva"


Zbog toga je Holding pripremio program mjera koji, kako smatra Čović, ZET vrlo brzo može dovesti do pozitivnog poslovanja. Program je poslan gradonačelniku.

"Radi se o transformaciji postojećih ugovora o leasingu autobusa i tramvaja, na način koji bi omogućio Holdingu da lakše financira cijelu priču i da poboljša situaciju trenutne nelikvidnosti koja je prvenstveno uzrokovana činjenicom da za sve te obveze koje ZET ima, koje su trebale biti financirane iz gradskog proračuna, a za što nije bilo sredstava ili volje, nismo u mogućnosti na vrijeme podmirivati. Ovime bi se te obveze značajno smanjile što bi olakšalo poziciju i gradskom proračunu i Holdingu", poručuje Čović te dodaje kako Holding, otkad ga više ne kontrolira gradonačelnik, nije u ništa lošijem stanju.

"Ne postoji niti jedan bitan poslovni problem koji je danas lošiji ili problem koji se pojavio otkad gradonačelnika nema u skupštini Društva. Većinu tih problema iz tog razdoblja rješavamo, ali ne možemo sve i neki se ne mogu riješiti preko noći", tvrdi Čović.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.