Buna među seljacima zbog prijedloga Zakona o poljoprivrednom zemljištu, ministar kaže kako je to "radna verzija"

PRIJEDLOG Zakona o poljoprivrednom zemljištu još nije ugledao ni svjetlo dana, a već je izazvao bunu među seljacima. I dok oni tvrde kako prijedlog ide na štetu malim gospodarstvima, iz Ministarstva poljoprivrede poručuju: prijedlog je još uvijek radna verzija.

Sve kritike koje su ovih dana upućene na račun novog prijedloga Zakona o poljoprivrednom zemljištu - nisu utemeljene, istaknuo je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

"Mislim da je to neosnovano iz razloga zato što je zakon u radnoj verziji. Na zakonu se još uvijek radi na Povjerenstvu i na radnim tijelima ovog Ministarstva. Nakon što ga Povjerenstvo izdefinira kao završnu verziju zakona, on će izaći na javnu raspravu, znači na uvid svim potencijalnim korisnicima i konzumentima", kaže ministar.

"Na kraju će seljaci nas okriviti, a mi niti luk jeli, a mirisat ćemo po luku"


No, seljaci nisu optimistični. "Znamo kako to funkcionira. Povjerenstvo će to na kraju usvojiti bez obzira na sugestije", smatra predsjednik Hrvatskog seljačkog saveza Mijo Latin. Kaže i da je mnogo "rupa" i nejasnih kriterija za zakup, koji idu na štetu malih gospodarstava.

"Ako ministarstvo u prvi kriterij ne stavi obiteljska poljoprivredna gospodarstva onda ćemo mi jednostavno izaći iz tog povjerenstva i uopće nećemo po bilo čemu sudjelovati u tom zakonu. Na kraju će seljaci nas okriviti, a mi niti luk jeli, a mirisat ćemo po luku", istaknuo je Latin.

Ministar Jakovina najavio je kako će prijedlog zakona na javnu raspravu do kraja lipnja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.