Bugarski parlament potvrdio vladu: Borisov počinje borbu s najtežom financijskom krizom još od 90-ih

Screenshot: YouTube

BUGARSKI parlament potvrdio je manjinsku vladi desnog centra, "proeuropsku i reformističku", pod vodstvom bivšeg premijera Bojka Borisova, čija je konzervativna stranka GERB pobijedila na prijevremenim parlamentarnim izborima 5. listopada.

Na 234 prisutnih zastupnika, 136 se izjasnilo u korist vlade Bojka Borisova koji je svoj kabinet nazvao "proeuropskim i reformatorskim, za stabilnost Bugarske". "Vrijeme je da se zajamči nezavisnost zemlje u energetskom području", naglasio je Borisov pred parlamentom, dok Bugarska jako ovisi o plinu iz Rusije.

Vladu čini 21 ministar, među kojima 13 iz GERB-a, sedam iz tržišno orijentiranog Reformističkog bloka i jedan iz ljevičarskog ABV-a. Nova vlada raspolaže parlamentarnom većinom zahvaljujući podršci nacionalista Patriotske fronte.

Borisovu, koji je već bio premijer od 2009. do 2013., pomagat će četvero pomoćnika, među kojima nekadašnja europska povjerenica Meglena Kuneva, zadužena za europsku politiku.

Priroritet vlade je rješavanje teške financijske krize

Prioriteti vlade bit će rješavanje najteže financijske krize od 90-ih godina, zbog čega je u četvrtak središnja banka oduzela licencu za rad banci Corporate Commercial Bank (Corpbank). Ta je banka zatvorena od lipnja, a njezin je glavni vlasnik optužen za pronevjeru.

Dugotrajna politička nestabilnost uzela je svoj danak u Bugarskoj. Strana su ulaganja oštro pala, gospodarski rast bi mogao usporiti na 0,6 posto u 2015. Agencija Standard & Poor's snizila je u lipnju Bugarskoj kreditni rejting na jednu razinu iznad 'smeća'.

Nova će vlada, između ostalog, morati odmrznuti stotine milijuna eura blokiranih u fondovima EU-a.

Prijevremeni izbori održani su kada je vlada predvođena socijalistima podnijela ostavku nakon jedva godine dana na dužnosti obilježene mjesecima uličnih prosvjeda zbog velike korupcije u toj zemlji od 7,3 milijuna ljudi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.