Brazilski vrhovni sud zabranio korporativne donacije političkim strankama

Foto: Hina

BRAZILSKI vrhovni sud u četvrtak je zabranio korporativne donacije političkim kampanjama i strankama u trenutku kad naciju potresa najveći korupcijski skandal u povijesti uslijed optužbi da je takvo financiranje poduzetnicima omogućavalo da sklapaju raskošne ugovore s državnom naftnom kompanijom Petrobras.

Sud je odluku donio s 8 glasova za i 3 protiv i tako dokinuo financiranje koje je prema pisanju AP-a na posljednjim predsjedničkim izborima predstavljalo preko 90 posto novca s kojim su raspolagali vodeći kandidati i izabrani predsjednici.

Postupak se vodio od 2013. godine, ali je konzervativni sudac do jučer blokirao zadnje glasanje. "Utjecaj ekonomske moći kulminira pretvaranjem izbornog procesa u političku igru s označenim kartama, odvratnu pantomimu koja igrače pretvara u lutke, urušavajući jednim udarcem građanstvo i demokraciju," rekla je po donošenju presude sutkinja Rosa Weber.

Očekuje se da će brazilska predsjednica Dilma Rousseff zatražiti veto na odluku, što bi vrhovni sud natjeralo na ponovno vijećanje o pitanju koje Brazil pokušava riješiti od 1995. godine i usvajanja zakona koji korporacijama dopušta donacije u iznosu do 2 posto godišnjih prihoda.

Petrobras je umiješan u golemo podmićivanje koje je prema tvrdnjama tužiteljstva potrajalo deset godina i podrazumijeva najmanje dvije milijarde dolara mita velikim građevinskim i inženjerskim tvrtkama koje su zauzvrat nudile "jako napuhane ugovore" toj naftnoj kompaniji.

Analiza Associated Pressa provedena ususret prošlogodišnjeg Svjetskog kupa u nogometu otkriva da su donacije druge po veličini građevinske tvrtke, Andrade Gutierrez, povećane 500 puta u odnosu na prijašnji izborni ciklus kako bi se osigurali izdašni ugovori o izgradnji i renoviranju stadiona.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.