"Blizanci su prestrašeno vikali": Policajci brutalno priveli njihovog oca ispred vrtića zbog nepropisnog parkiranja!

DJECA iz Dječjeg vrtića Izvor jučer su morala dobiti stručnu pomoć i podršku zbog postupanja dvojice policijskih službenika koji su se prema roditeljima ponijeli kao prema najvećim kriminalcima, i to samo zbog nepropisnog parkiranja! 

Gurnuli su malenu djevojčicu koja je pala na pod!

"Dolaskom na prilaz vrtiću zatekli smo majku vidno prestrašenu situacijom koja je očito prerasla u nešto što nije očekivala. Prema njenom iskazu, došlo je do sukoba nje, njenog brata i službenika policije zbog nepropisnog parkiranja njenog automobila na ulaz u dvorište vrtića (pred željeznom ogradom). Iako u očitom prometnom prekršaju, procijenila je da u tom trenutku nije predstavljala posebnu smetnju bilo kome. Ističemo da se u navedenom prekršaju svakodnevno nalazi veliki broj roditelja ovog vrtića koji su razvili iznimnu toleranciju jedni prema drugima, svjesni težine dovođenja i odvođenja djece u vrtić. Policajci su upozorili majku da je učinila prekršaj te da mora maknuti automobil i platiti kaznu za nepropisno parkiranje. Gospođa je izjavila da je svjesna prekršaja, ali da nema drugog izbora, zamolivši  da joj dopuste odvesti djevojčicu u vrtić nakon čega je spremna izaći i platiti kaznu zbog navedenog prekršaja. Pritom je navela da se otežano kreće zbog jače ozljede noge, što ju je dodatno nagnalo da učini prekršaj. Policajci nisu imali razumijevanja za navedenu molbu zbog čega je nastupila verbalna prepirka kojoj se priključio i brat majke. U tom trenutku policajci su prema izjavama roditelja, iz njima poznatih razloga, fizički svladali g. K. gurnuvši ga uza zid prolaza, zavrnuvši mu ruke na leđa i stavljajući mu lisice. Njegova sestra je izjavila da su pokušali i njoj staviti lisice, pri čemu su gurnuli djevojčicu Doru koja je prema navodima prisutnih pala na pod", opisala nam je događaj ravnateljica vrtića u Deželićevom prilazu Ljiljana Vukšić.

"Blizanci su prestrašeno vikali dok su policajci oca gurnuli uza zid i stavili mu lisice"

"Sve se to događalo pred očima ostale dvoje djece! Blizanci su prestrašeno vrištali i plakali u kolicima, vidno uznemireni od straha vidjevši kako njihovog oca guraju u zid i grubo vežu lisicama i kako ga dva policajca drže u klinču! Službenike policije to nije spriječilo u njihovom daljnjem postupanju. Djevojčica Dora nije plakala. Djelovala je "zaleđeno". Čvrsto je držala majku za ruku. Psihologinja vrtića Soraja Čamber Verlberg zamolila je je policajce da skinu lisice s ruku oca kako bi mogao umiriti djecu koja su neprestano vrištala, što su policajci na kraju i učinili, dok je ravnateljica Ljiljana Vukšić  pokušala uspostaviti smireniju situaciju i urazumiti policajce, tražeći  da dozvole ocu  da odvede dječake, kako bi svi otišli u njenu kancelariju i pokušali civilizirano riješit sukob. Nije uspjela, nakon čega je tražila od policijskih službenika brojeve njihovih službenih iskaznica što su ovi odbili, tvrdeći da ona nije službena osoba iako im se predstavila upozoravajući ih da se nalaze na prostoru Dječjeg vrtića Izvor", priopćili su iz vrtića.

"Stručni tim morao je smiriti djecu"

"Na kraju smo uspjeli postići da otac u pratnji službenika policije ode s djecom do skupine. Policajci su bili vrlo temeljiti u provođenju mjera prema gospodinu, prateći ga do garderobe (s oružjem za pojasom) iako su bili svjesni da njihova prisutnost vidno uznemirava djecu koja su i dalje neutješno plakala što je dodatno uznemirilo i drugu djecu u skupini (koja su počela plakati). Tek su se na inzistiranje stručnih djelatnika i ravnateljice vrtića izmaknuli iz vidokruga djece, kako bi ih otac mogao predati odgajateljici. Ravnateljica je, u nemogućnosti kvalitetnog dogovora s policajcima, nazvala i Policijsku postaju i zatražila zaštitu roditelja i djece od ovakvih postupanja policajaca, nakon čega su, vidno brzo, došla dva policajca. U pratnji četiri policajca brati i sestra su odvedeni su iz vrtića.


To nije bila nimalo lijepa slika. Nakon odlaska policije stručni tim vrtića pružio je potrebnu podršku djeci kako bi ih dodatno smirili i pomogli u prvom prevladavanju šoka zbog nasilnog odvajanja od roditelja", opisuje daljnji tijek događaja ravnateljica za Index.

Zbog navedenog događanja iz Vrtića su nam kazali kako su proveli sljedeće postupke:
- razgovore s roditeljima i susjedima koji su bili prisutni tijekom događaja
- telefonski kontaktirali načelnika Prve policijske postaje gospodina Z. Petrovića
- telefonski kontaktirali gđu Šimlešu iz Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport
- telefonski kontaktirali gđu Mariju Ivanković iz MZOS
- telefonski kontaktirali gđu Maju Gabelicu Šupljika iz Ured pravobraniteljice za djecu

"Troje male djece postalo je citiramo: 'žrtvama nasilničkog upada' odraslih u njihov sigurni svijet"

"Iako smo svi neugodno iznenađeni ovom, po nama, pretjeranom reakcijom dvojice policajaca ne možemo tvrditi da je to ponašanje karakteristično za službenike I. Policijske postaje. Naprotiv! U svim našim dosadašnjim kontaktima sa službenicima ove postaje dobili smo punu podršku i pomoć, puno razumijevanje i suradnju u svim situacijama u kojima su  trebali intervenirati. Naglašavamo njihovu iznimnu profesionalnost i korektnost u situacijama koje su bile daleko gore i zahtjevnije od ove danas, koja je dovela do sukoba i nepotrebnih djelovanja koje nitko nije mogao predvidjeti. Na tome im i ovom prilikom posebno zahvaljujemo. Ipak, ne možemo ne povući paralelu današnjeg događanja i onog što smo danas pročitali na web stranici I. Policijske postaje, gdje se naglašava:

"Ne zatvarajte oči i ne okrećite glavu na događaje u vašem neposrednom susjedstvu ili blizini. Možda ćete sutra upravo vi biti žrtva nasilničkog upada u vašu oazu mira i sigurnosti." To nam je svima stvorilo "gorak okus u ustima". Posebno gorak, jer smo upravo mi (ODRASLI) bili akteri (dobri ili manje dobri) događaja  u kojem je troje male djece bilo citiramo: 'žrtve nasilničkog upada' odraslih u 'oazu mira i sigurnosti' djece, njihovu obitelj i vrtić.  Svjesni smo da se to sve  češće dešava. Tragično je kad to doživimo od onih koji nose časne uniforme koje bi nas trebale zaštititi", zaključuje u priopćenju ravnateljica Dječjeg vrtića Izvor Ljiljana Vukšić.

Policija ima drugu priču

Iz zagrebačke policije demantiraju da je ispred vrtića u Prilazu Gjure Deželića u Zagrebu bilo propusta. Naime, jučer je oko 9:40 tamo uhićen 39-godišnjak koji se verbalno sukobio s policajcima jer se nepropisno parkirao.

U policiji kažu kako su njihovi djelatnici na jednom automobilu ostavili obavijest o počinjenom prekršaju, odnosno nepropisno parkiranom vozilu, za to vrijeme im je prišao muškarac, koji je taj automobil vozio te ih počeo vrijeđati. "Zbog pogrdnih riječi njega su policijski službenici htjeli legitimirati te ga zatražili osobnu iskaznicu, međutim on im je jednostavno okrenuo leđa te se počeo udaljavati kao da se ništa nije dogodilo", kažu nam iz Odnosa s javnošću zagrebačke policije.

Policijski službenici tada su krenuli za njim te ga u još dva navrata pokušali legitimirati no muškarac ih je ignorirao. Stoga su nad njim upotrebljena sredstva prisile. "S obzirom da su s njim bila djeca, policajci su mu skinuli lisice te mu dopustili da djecu odvede u vrtić te je tek nakon toga muškaraca priveden u policiju gdje je obrađen. Protiv njega podnesen je optužni prijedlog iz domene Zakona o osobnoj iskaznici te Zakona o javnom redu miru", rekli su za Index iz policije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.