BiH i Hrvatska imaju najskuplje državne dužnosnike i saborske zastupnike u Europi

TROŠKOVI plaća zaposlenih u javnom sektoru u Bosni i Hercegovini, promatrani kroz udio u BDP-u, jedni su od najvećih na području Europe i središnje Azije. Odmah iza BiH po visini plaća nalazi se i Hrvatska, prenosi Glas Srpske.

Lideri šest najjačih stranaka na sastanku održanom u petak u Banjaluci upozorili su na neodrživo stanje u BiH te istaknuli kako tamošnje institucije imaju prevelike troškove te kako je neophodno smanjenje ukupne administracije, kao i primanja zaposlenih u javnoj upravi.

Analize su pokazale kako bi zemlja mogla uštedjeti čak 750 milijuna konvertibilnih maraka kada bi se plaće u javnom sektoru smanjile. Ušteđeni novac tada bi se mogao investirati u otvaranje novih radnih mjesta.

BiH daleko najviše novca izdvaja za plaće zaposlenih u javnoj upravi, odnosno čak 12,9 posto BDP-a, što je mnogo više nego u bilo kojoj drugoj europskoj zemlji. Usporedbe radi, u drugim zemljama Europe te se brojke kreću između 5,6 posto u Makedoniji i 11,9 posto u Latviji.

Prema istraživanju Centra za zastupanje građanskih interesa (GEA), u zemljama EU zastupničke plaće nigdje nisu veće za više od tri puta od prosječne plaće, dok su u BiH one veće čak šest puta. Iako prema ovim kriterijima hrvatski zastupnici ispunjavaju europske standarde, činjenica je da su plaće hrvatskih zastupnika (u odnosu na prosječne plaće stanovništva) još uvijek mnogo veće nego one zastupnika u Norveškoj, Belgiji, Njemačkoj i Sloveniji. Naime, dužnosnici u Hrvatskoj mjesečno primaju 2,9 prosječnih plaća građana.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.